Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJEDNICA VLADE

Plenković: ''Objavit ćemo smjernice za rad do kraja mandata''

Procjena Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o hrvatskom gospodarskom rastu u ovoj godini govori u prilog Vladinoj tezi da ćemo imati odličan treći kvartal, a da će zahvaljujući jesenskom Vladinom paketu mjera gospodarski rast biti dobar i u zadnjem kvartalu, poručio je premijer Andrej Plenković.

Procjena Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o hrvatskom gospodarskom rastu u ovoj godini od 5,9 posto na tragu je Vladinih očekivanja dobrog trećeg kvartala, ali i četvrtoga, na krilima jesenskog Vladina paketa pomoći gospodarstvu i građanima, rekao je premijer Andrej Plenković u uvodnom govoru na početku sjednice Vlade:

Podsjetio je i na put u Prag, gdje je sudjelovao na prvom sastanku na vrhu Europske političke zajednice i neformalnom sastanku Europskog vijeća: "Ključna tema u Pragu je bila solidarnost s Ukrajinom i osuda Rusije. Osvrnuli smo se na rezultate izbora u BiH koji su doveli Hrvate u situaciju da ih ne predstavlja legitimni predstavnik, ali smo pozdravili odluku visokog predstavnika koji je popunio praznine."

Podsjetio je na izbore u BiH istaknuvši važnost izborne reforme u toj zemlji s obzirom na to da je Europska komisija preporučila da se BiH odobri status kandidata za članstvo u Europskoj uniji. "Uvjetnim davanjem statusa kandidata BiH smo zadovoljni. To je ono što mi zagovaramo cijelo ovo vrijeme, ali isto tako je važno da je nastavak ustavne i izborne reforme jedno od ključnih pitanja, to je sadržano u jučerašnjem dokumentu koji je Komisija uputila prema Vijeću'', dodao je.

Također je podsjetio da je razgovarao s mađarskim kolegom Viktorom Orbanom o potrebi promjene načina upravljanja Inom. "Podcrtali smo da je stanje ovakvog modela korporativnog upravljanja neodrživo i Hrvatska se sprema s mađarskom stranom na razgovore o promjeni modela", kazao je.

Osvrnuo se i na odluku švicarskog Saveznog suda kojom je sud odbacio zahtjev za reviziju u slučaju INA - MOL kazavši da ju je Vlada primila na znanje i da nastavlja s aktivnostima na promjeni modela korporativnog upravljanja u Ini.

"Mi smo iskoristili pravo koje smo imali, podnijeli zahtjev za revizijom. Mi smo u tom kontekstu iznijeli sve argumente, no švicarski sud to nije prihvatio i dalje nastavljamo raditi na promjeni modela korporativnog upravljanja", zaključio je Plenković.

Osvrnuo se i na donošenje osmog paketa sankcija prema Rusiji te opetovao da ruska nafta prema tom paketu ne može doći u Hrvatsku pa ići prema Srbiji, ali bilo koja druga nafta može. Prema podacima JANAF-a, to je bio i slučaj svih ovih godina - da je u velikoj mjeri nafta koja se prevozi JANAF-om prema Srbiji, osim one ruskog podrijetla, sasvim drugoga podrijetla, kazao je i zaključio: ''Nema nikakve ugroze za energetsku sigurnost i opskrbu Srbije.''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DOTAKAO SE I MILANOVIĆA Jandroković odgovorio Vučiću: "Ne blokiraju vas ustaše, već vaša politika"
Pročitajte i ovo Ilustracija VAŽNO ULAGANJE Dan koji bi mogao biti presudan za Plenkovića i Beroša: Nedostaje dokument koji bi Hrvatsku mogao doći glave

''Nastavljamo dobru suradnju sa SAD-om'', također je dodao Plenković i najavio da će u Saboru idući tjedan biti predstavljeno izvješće o radu Vlade te smjernice za rad do kraja mandata.



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene