Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastat će se i s europskim čelnicima

Plenković o prvom govoru Trumpa u UN-u: "Bio je na crti očekivanja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković u Općoj je skupštini UN-a te je rekao da će iskoristiti ove dane za razgovore o pitanjima koja su posebno značajna za Hrvatsku.

Hrvatska će, kaže Plenković pokušati dati svoj pogled na ključna globalna pitanja s kojima smo suočeni. ''Vidio sam praktički sve čelnike iz europskih i nama susjednih zemalja. Iskoristit ćemo ove dane za razgovore o pitanjima koja su nam posebno značajna'', rekao je premijer.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković REZULTATI ANKETE Tko će sastaviti Vladu? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu"

Sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom, kaže, vidio se već u Beču, jer su istim letom putovali u New York, slučajno jutros u hotelu i u samoj zgradi UN-a. Rekao je da će se još sastati kako bi radili na pripremi Cerarova posjeta Zagrebu koji bi se trebao dogoditi sljedeći tjedan. Hrvatski premijer je rekao i da nema uvjeravanja iz Europske unije zbog graničnog spora sa Slovenijom.

"Na temelju konzultacija s parlamnetarnim strankama sasvim je jasno da svi žele rješavanje pitanje granice i to žele bilateralnim dogovorm i nastojat ćemo korak po korak ići prema tom smjeru, neovisno o bilo čijem stavu. To je pitanje primarno za Hrvatsku i Sloveniju kao dvije zrele, odgovorne i prijateljske zemlje.

Za govor američkog predsjednika Donalda Trumpa Plenković je rekao: ''Za mene je bio na crti očekivanja. Ponovio je slogan iz kampanje: Amerika na prvom mjestu. Ali dodao je i suradnja s drugim državama, pa i u okviru Ujedinjenih naroda. Vidjeli smo otvaranje prema multilateralnim organizacijama, prema globalnom upravljanju u kojem Amerika ima vodeću ulogu, ali je spremna ostvarivati napore u rješavanju velikih globalnih izazova zajedno s drugima''.

I oštriji tonovi Donalda Trumpa su, kaže bili očekivani.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene