Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razdvajanje žita od kukolja

Platforma 112 protiv Zakona o financijskom poslovanju neprofitnih organizacija: 'A što je s vjerskim zajednicama?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koalicija organizacija civilnog društva Platforma 112 usprotivila se izuzeću vjerskih zajednica od podnošenja izvješća o prihodima i rashodima iz privatnih izvora, kako to predviđa Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, koji je danas izglasao Sabor.

"Zalagali smo se za donošenje tog zakona jer nam je stalo da se žito odvoji od kukolja i da sve neprofitne organizacije državi i građanima polažu račune o svom radu. No, u završnom zakonskom čitanju 'uskrsnulo' je izuzeće za sve vjerske zajednice", istaknula je Marina Škrabalo (GONG) uoči jutrošnjeg saborskog zasjedanja.

Pročitajte i ovo Sabornica izvješće DIP-a Samo jedan mlađi od 30: Objavljeno tko su najmlađi i najstariji izabrani zastupnici i zastupnice Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor

Radi se, pojašnjava, o izuzeću prema kojem vjerske zajednice nikome ne trebaju polagati račune za sve prihode i rashode iz privatnih izvora financiranja, već samo za one iz proračunskih sredstava. "Time se legalizira porezna oaza u Hrvatskoj, posebno kada se uzme u obzir da su vjerske zajednice oslobođene bilo kakvog poreza na transakciju nekretninama i zemljištem", ocijenila je Škrabalo.

UŽIVO Marini Lovrić Merzel jednoglasno skinut imunitet! I sama je digla ruku

Milana Romić iz Kuće ljudskih prava napomenula je kako je Platforma 112 svoj apel poslala saborskim zastupnicima. "Istraživanje javnog mijenja iz studenog 2013. koje je proveo CESI i IPSOS PULS pokazalo je kako se 83 posto građana koji se izjašnjavaju kao katolici izjasnilo za to da crkva treba izvještavati o prihodima i rashodima", rekla je Romić.

GONG je danas od Komisije za odnose s vjerskim zajednicama i Ministarstva financija zatražila zapisnike sa sastanaka Komisije za vjerske zajednice na kojima je raspravljan taj zakon.

"Temeljem kojeg dokumenta je Ministarstvo financija uvrstilo sporno izuzeće u zakon, s obzirom da uvidom u cijelu dokumentaciju i uvidom u zaključke saborskih odbora nigdje nije naveden takav prijedlog", upitala je Romić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene