Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nekoliko udruga Bosne i Hercegovine otvoreno se protivi najavljenom koncertu Thompsona u Sarajevu. Ako koncert ne bude otkazan udruge će organizirati i masovne prosvjede.


Savez logoraša Bosne i Hercegovine prvi se oglasio protiv koncerta hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona koji je zakazan za 10. svibnja u sarajevskoj Zetri, na godišnjicu dolaska pape Ivana Pavla II.

Vezani članci Koronavirus, BiH U BiH preminula 61 osoba, dio zemlje zatvara kafiće i uvodi policijski sat: U Srbiji brojka novozaraženih u padu Igračke i natpis za preminulu djevojčicu Iluzija je da se događaji zlostavljanja djece neće ponoviti: ''Zaključavao me u mračnu sobu cijeli dan bez hrane, vode i WC-a. Imala sam tri godine''

Navode da Savez logoraša nema ništa protiv Thompsona, ali oštro kritiziraju organizatora koncerta don Antu Jelića iz Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva.

“Nazvao nas je najvećim nacionalistima ovog stoljeća. To je za nas jedna velika uvreda i nikada nećemo dopustiti da se u Sarajevu održi bilo kakva manifestacija ako je organizira on”, rekao je predsjednik Saveza logoraša BiH za mostarski Dnevni list Murat Tahirović.

Inicijativi za zabranu Thompsonova koncerta ubrzo su se pridružile sve boračke organizacije Sarajevske županije.

Thompsona doživljavaju kao osovinu zla i najavljuju da će poduzeti sve mjere kako bi se koncert zabranio.

“U određenom broju pjesama je nacionalistički i fašistički sadržaj, što podgrijava međunacionalnu mržnju i netrpeljivost. Moramo stati u kraj ponovnoj afirmaciji fašizma”, navodi se u priopćenju Koordinacijskog odbora boračkih organizacija SŽ-a.

“Ako koncert ne bude otkazan, pristupit ćemo radikalnim mjerama. Još uvijek se dogovaramo kakve ćemo poduzeti protumjere, ali nisu isključeni ni masovni prosvjedi”, istaknuo je Redžić.

Židovska zajednica u Sarajevu se među prvima otvoreno suprotstavila koncertu.

Također, Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata 1941.-1945. prosvjeduje zbog najave gostovanja hrvatskog pjevača Thompsona u Sarajevu te u priopćenju navodi kako je poznato da Thompson u svojim pjesmama govori jezikom mržnje i veliča ustaške zločine koji su se dogodili nad drugim narodima u prošlosti, što je i demokratska javnost u Hrvatskoj već davno osudila.

“Najbolji dokaz za ovo je osuda i zabrana njegovih pjesama i od Hrvatske biskupske konferencije za vrijeme Papina posjeta Hrvatskoj 2004.”, istaknuli su u Savezu antifašista i boraca NOR-a u BiH.