Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ivan Đikić premijeru je poručio kako Vlada što prije mora riješiti slučaj ministra obrazovanja Pave Barišića.


Ivan Đikić, poznati hrvatski znanstvenik poslao je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem se osvrnuo na slučaj ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića i otužbe za plagiranje.

Ministar obrazovanja Pavo Barišić, na naš upit, reagirao je na pismo znanstvenika Ivice Đikića.''Toliko primam pisama potpore da nisam stigao to pročitati'', rekao je Barićić, a na dodatnu tvrdnju da je Đikić pisao premijeru i da traži ostavku Barišić je poručio ''ako je premijeru pisao, vjerojatno je dao potporu''.

Podsjetimo, Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju donio je mišljenje povodom prijave četvorice znanstvenika koja su ministra znanosti prof. dr. Pavu Barišića optužila za plagijat. Odbor je ocijenio da je Barišić preuzeo dijelove teksta američkog filozofa Stephena Schlesingera, a da pritom nije citirao izvore.

Vezani članci Barišić bez isprike (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Đikić odgovorio na premijerov poziv za "osobnom isprikom" Barišiću Slika nije dostupna Đikić reagirao na odluku Sveučilišta u Augsburgu u slučaju Barišić: "Prihvaćam njihovu odluku i ne želim ulaziti u razloge"

Sam Barišić poručio je kako je prijava za plagiranje neosnovana. Tvrdi kako su nadležna etička tijela Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta u Zagrebu odbacila su navedenu prijavu još prije šest godina kao neosnovanu.

Poručio je kako je, nakon što je prijava odbačena, tiskarska omaška u drugom izdanju njegova teksta otklonjena.

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

Ivan Đikić za Novu TV je pojasnio zašto je pisao premijeru i tražio smjenu ministra Barišića. ''Profesor Barišić je počinio plagijat klasični, kopirao je dio rada jednog drugog znanstvenika bez citiranja i to je plagijat. Osoba koja ima plagijat u znanstvenom opusu jednostavno nije odgovorna niti može biti ministar znanosti i obrazovanja. Daje krivi primjer studentima, učenicima i znanstvenicima'', rekao je. Dodao je kako je prije dva tjedna razgovarao s premijerom i nada se da će on shvatiti da je ''ova mrlja nespojiva s dužnosti ministra i da će ga zamoliti da podnese ostavku''.

"Poštovani gospodine Plenkoviću,

kao znanstvenik koji iskreno voli Hrvatsku i angažiran je dugi niz godina na obrazovanju mladih i znanstvenom radu na Sveučilištu u Splitu, te koji cijeni iskrenu, otvorenu i argumentiranu raspravu, želio bih se osvrnuti na javne sukobe i izjave povezane s djelovanjem prof. dr. Pave Barišića, ministra znanosti i obrazovanja.

Nulta tolerancija na plagiranje, na kršenje etičkih normi i na pritisak na članove etičkih odbora trebala biti opće prihvaćeni standard za bilo kojeg političara u Republici Hrvatskoj. Ono što je napravio ministar Barišić u svom radu iz 2008 godine jest po definiciji plagijat. Kopiranje članka drugog znanstvenika bez citiranja izvora jest plagijat, bez obzira je li prikazani tekst u fusnoti ili u glavnom tekstu rada. Posebno je neprimjerena javna izjava
ministra Barišića citiram: ”Premijer Plenković se jako čudi uopće tome da se javnost toliko zabavlja oko dijela jedne fusnote iz jednog mog članka”.

Relativizirati javno plagijat mogu samo osobe koje ne razumiju etiku i odgovornost u znanstvenom sustavu, a ako takve izjave dolaze od ministra znanosti onda je to uistinu zabrinjavajuće. Osobno ste vrlo uspješno predstavljali Hrvatsku u EU niz godina i upoznati ste sa normama zemalja EU u obrazovnom sustavu: Nulta tolerancija na bilo kakve oblike plagiranja. Također vjerujem da ste upoznati s razlozima ostavke ministrice znanosti i obrazovanja Annete Schawann, kao i ministra obrane von Karl-Theodor zu Guttenberga u Vladi kancelarke Angele Merkel. Annetta Schawann bila je dugi niz godina uspješna ministrica znanosti, no zbog sumnje o kršenju određenih etičkih normi u njezinom znanstvenom opusu, a koje su napravljene prije više od 20 godina, sama je podnijela ostavku.

Ministar/ica opterećen/a etičkim greškama u svom znanstvenom opusu ne može odgovorno voditi obrazovni sustav i biti čimbenik kvalitete i moralne odgovornosti u tom resoru. Nažalost, ministar znanosti i obrazovanja prof. Barišić svojim dosadašnjim radom i nedavnim javnim istupima, nije pokazao da može odgovorno i stručno obavljati vodeću ulogu u obrazovnom sustavu u Hrvatskoj. Vi i Vaša koalicijska Vlada obvezali ste se u Hrvatskom Saboru na održavanje visokih kriterija političke odgovornosti. Takve visoke standarde u javnom djelovanju Hrvatska treba danas više nego ikada. Broj mladih, obrazovanih i stručnih ljudi koji napuštaju Hrvatsku raste iz godine u godinu, jer mladima nedostaje povjerenje u društvo temeljeno na osobnoj odgovornosti, moralnosti, znanju i gospodarskom napretku.

Stoga apeliram da razmotrite nastalu situaciju i što prije riješite ovaj slučaj jer će nastavak javnog djelovanja ministra Barišića nakon pravorijeka Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju o plagiranju uzrokovati samo dodatne sukobe i politiziranja (čega smo i svjedoci u posljednjim javnim istupima).

Obveza Vlade Republike Hrvatske jest da što prije počne uspješno rješavati nagomilane probleme posebice u obrazovnom i znanstvenom sustavu koji predstavljaju temelje svakog društva", napisao je Đikić.