Ne stišavaju se reakcije na odlazak Ivana Đikića iz znanstvenog istraživanja u Hrvatskoj.


Ekipa Dnevnika Nove TV razgovarala je sa suradnicima Ivana Đikića i znanstvenicima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Vezani članci Ivan Đikić Đikić: "Virus je jako proširen u javnosti, situacija bi mogla postati kompliciranija" Slika nije dostupna Đikić reagirao na odluku Sveučilišta u Augsburgu u slučaju Barišić: "Prihvaćam njihovu odluku i ne želim ulaziti u razloge"

Ivan Đikić osnovao je laboratorij za istraživanje raka. Otkrili su mutacije gena koje uzrokuju rak jetre.

„U tijeku su istraživanja i nastavak tog projekta. Imamo miševe na kojima pokušavamo saznati kako ta abnormalnost koju smo pronašli kod ljudi dovodi do razvoja raka jetre“, kaže Janoz Terzić iz Laboratorija za istraživanje raka u Splitu.

Jelena Korać Prlić, docentica splitskog Medicinskog fakulteta kaže kako trenutno rade na utjecaju upale u razvoju mokraćnog mjehura na kojem je profesor Đikić jedan od suradnika.

Barem je bio do ponedjeljka. No Ivan Đikić prekinuo je znanstveni rad u Hrvatskoj.

Besplatno predavao na splitskoj medicini

A kaže da je besplatno predavao na splitskoj medicini. Gotovo 10 godina uplaćivao vlastitih 150.000 kuna na godinu za razvoj laboratorija za rak. U Hrvatsku je dovodio nobelovce, objavljivao znanstvene radove sa splitskom adresom.

Da uspjeh fakulteta raste, slaže se i rektor zbog kojeg je Đikić rekao da odlazi iz Hrvatske. I u utorak bez izjava, no poručio je da je Đikić u Splitu uživao akademske slobode.

Za mišljenje smo upitali i Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, iako Đikić nikad nije postao njihov član.

Oni su nas uputili na akademika Slobodana Vukičevića.

„Ako su mu u Hrvatskoj bili bitni studenti i mladi znanstvenici, onda ne znam zašto je napustio njih ako nije uspio promijeniti stav Vlade“, kaže član HAZU-a Slobodan Vukičević.

"Totalni politički spin"

O utjecaju Đikićeve odluke na hrvatsku znanosti upitali smo i hrvatske znanstvenike svjetskog glasa.

„Nemam Vam što reći o "odlasku" Ivana Đikića, osim da je on otišao iz Hrvatske 1991., a ne jučer... Radi se o totalnom političkom spinu kojeg je zavrtjela ultra lijeva opcija“, poručuje Ivan Štaglja.

"Njegova odluka da prestane sa istraživačkim radom u Hrvatskoj je žalostan dan za hrvatsku znanost. Postoje mnogi načini da se znanstvenik angažira, ali voditi dio grupe u Hrvatskoj kako je to prof. Đikić organizirao je najveći mogući angažman“, poručio je Nenad Ban.

Taj angažman ugledni znanstvenik sada će potpuni preseliti izvan hrvatskih granica.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr