Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pirotehničari Mungosa nastavljaju prosvjed dok država ne riješi problem razminiranja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osamdesetak pirotehničara tvrtke Mungos nastavit će prije dva dana započeti prosvjed u prostorijama Uprave tvrtke sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi, među kojima je najvažniji zahtjev da država dugoročno riješi njihov problem i to prerastanjem Mungosa u državnu agenciju za razminiranje.

Svoje su zahtjeve na današnjem sastanku u prostorijama tvrtke iznijeli predsjedniku Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Vedranu Duvnjaku, od kojega su zatražili da ih u ime HFP-a, vlasnika Mungosa, prenese hrvatskoj Vladi koja treba riješiti budući status i poslovanje Mungosa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potpisan ugovor Poruka Mungosima: 'Imamo posao i rekao bi zagrebački gradonačelnik – Idemo delat'' Slika nije dostupna Pregovori u Sisku NEMA DOGOVORA 'Mungosi' u štrajku do daljnjeg

"Bez državnog upravljanja razminiranjem neće se moći ispuniti ni zahtjev da nam resorna ministarstva osiguraju puni kapacitet rada do kraja godine, kako bismo mogli nastaviti posao i zarađivali punu plaću", kazao je konferenciji za novinare nakon sastanka predsjednik Radničkog vijeća Mungosa Nikola Salopek.

"Poslovima razminiranja treba se baviti državna agencija sve dok se Hrvatska ne očisti od mina, a na to nas obvezuju i propisi Europske unije", kazao je predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević, koji je u ime te sindikalne središnjice podupro Sindikat zaposlenih na poslovima razminiranja, u čijem su članstvu zaposlenici Mungosa.

Pirotehničari traže i isplatu zaostalih plaća i drugih potraživanja od poslodavca, razrješenja Uprave tvrtke i kontrolu poslovanja u ovoj, te protekle dvije godine. Od Duvnjaka su danas dobili jamstvo da će plaća za travanj biti isplaćena odmah, a plaća za svibanj do sredine lipnja, dok od Uprave traže da za dugovanja iz prošle godine hitno utvrdi iznos duga i izda obračunske liste.

Što se tiče zahtjeva za revizijom poslovanja, Duvnjak je kazao da je jučer osnovao radnu skupinu za hitnu analizu poslovanja Mungosa, a nakon rezultata analize sazvat će sastanak s predstavnicima zaposlenih.

"Siguran sam da će rezultati kontrole poslovanja rezultirati najmanje razrješenjem Uprave, a moguće i kaznenim postupcima nadležnih institucija", ustvrdio je Matijašević.

Po njegovoj ocjeni, nedopustivo je sadašnje stanje da se pirotehničare, koji obavljaju po život opasan posao, prepušta tržišnoj utakmici te da oni pod pritiskom normi i zadanog vremena moraju raditi tako riskantan posao.

Pirotehničari će ostati spavati na podu u prostorijama Uprave do ispunjenja zahtjeva, jer su, kako je objasnio Salopek, "već šest puta dosad nakon prekida prosvjeda bili prevareni".

"Nastavit ćemo prosvjed dok država ne riješi problem razminiranja jer je apsurdno da nema posla za pirotehničare u zemlji koja je prekrivena minama", kazao je Salopek, dodavši da su sa svojim zahtjevima danas upoznali i Europsku komisiju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene