Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izaslanstvo pirotehničara u štrajku u tvrtki Mungos razminiranje d.o.o. , koji traže potpisivanje kolektivnog ugovora i povećanje plaće na 15.000 kuna brutto, održali su mirni prosvjed pred Banskim dvorima, primio je u ponedjeljak tehnički premijer Tihomir Orešković i dao im potporu.


Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković, okupljenim novinarima nakon sastanka u Vladi izjavio je kako premijer podržava njihov zahtjev za sklapanjem kolektivnog ugovora te da će prema premijerovim informacijama tehnički ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić u utorak imati razgovor s ravnateljem Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) na kojem bi se mogla donijeti odluka o rješenju situacije.

Vezani članci Slika nije dostupna Još traju konzultacije poslodavaca oko zahtjeva pirotehničara Slika nije dostupna Pirotehničari u štrajku radnicama DTR-a odnijeli pakete s hranom

Možemo reći da imamo podršku Vlade, ali odluka se treba donijeti na razini tvrtke koja je u državnom vlasništvu i ne vidim gdje bi trebao biti problem, no znamo da živimo u Hrvatskoj i bit ćemo ovdje (pred Banskim dvorima) sve dok se kolektivni ugovor ne potpiše, rekao je Iveković. Podrška je jedno, a potpisivanje kolektivnog ugovora će za nas biti njezin konkretan dokaz, kazao je Iveković.

Nadamo se da bi do toga potpisa moglo doći u utorak ili srijedu ili će se možda vidjeti da postoji netko tko unatoč podršci Vlade misli da može i dalje sprječavati potpisivanje kolektivnog ugovora. No, onda ćemo morati ići tamo gdje se sprječava sklapanje kolektivnog ugovora, poručio je Iveković.

Upitan gdje bi po njegovom mišljenju moglo doći do opstrukcije potpisivanja kolektivnog ugovora, Iveković je odgovorio kako bi do blokade jedino moglo doći u HCR-u, no da ne zna zašto, s kojim motivima i iz kojih razloga, ali da će to razmatrati ako se, do najkasnije u srijedu, ne potpiše kolektivni ugovor.

Na upit ostaju li i dalje pred Banskim dvorima, Iveković je odgovorio potvrdno, jer kako je rekao, usmena podrška još uvijek nije potpisani kolektivni ugovor. "Mi smo i dalje u štrajku, radi kolektivnog ugovora, a ne radi dobivanja usmene potpore ili izjava. Zahvaljujemo premijeru na podršci i vjeujemo da se u kratkom vremenu ona može pretočiti u potpisivanje kolektivnog ugovora od strane onih koji taj potpis trebaju dati", istaknuo je Iveković.

Pred Banskim dvorima mirno je prosvjedovalo 15-ak pirotehničara koji su donijeli hrvatsku zastavu i transparente s natpisima "Štrajk", "S posla na groblje", "Kolektivni ugovor čuva dostojanstvo", "Kolektivnim ugovorom do Hrvatske bez mina".

Štrajk djelatnika Mungosa započeo je u utorak ujutro, nakon prekida procesa kolektivnog pregovaranja, neuspješnog okončanja postupka mirenja i neprihvaćanje sindikalnih zahtjeva za povećanjem plaće na 15.000 bruto uz dodatak za minuli rad od 0,5 posto. (Hina)