Fakultetsko vijeće Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu protivi se prijedlogu dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću i daje snažnu podršku predstavnicima PMF-a da se usprotive tom prijedlogu u Senatu Sveučilišta u Zagrebu, priopćeno je u petak s toga fakulteta.

Galerija +0 Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr)

Fakultetsko vijeće PMF-a drži neprimjerenim da se to počasno zvanje dodijeli kandidatu koji je alumnus Sveučilišta i djelatni političar na visokoj dužnosti, kaže se u priopćenju sa sjednice Fakultetskog vijeća, održane 21. ožujka.

Vezani članci Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagreb - 4 Damir Boras: "Nitko me nije spriječio u dodjeli doktorata Bandiću. To je još u postupku" Tana Tandarić, asistentica na Institutu Ruđer Bošković - 2 Oni su najbolje što Hrvatska ima, ali hoće li ih znati zadržati? "Ne mogu zamisliti da radim išta drugo"

Vijeće drži da bi dodjela počasnog doktorata Milanu Bandiću dovela u pitanje dignitet znanstveno-nastavnog rada, vjerodostojnost akademskih titula i povjerenje studenata na PMF-u, te time bitno naštetila ugledu Sveučilišta.

U zaključku je upućen poziv fakultetskim i akademijskim vijećima ostalih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu da se sličnim odlukama pridruže izrečenom stajalištu.

Prije nekoliko dana Vijeće Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu također se usprotivilo dodjeli počasnog doktorata Milanu Bandiću, smatrajući da dodjeljivanje počasti moćnim političarima, osobito onima osumnjičenima za protuzakonitosti, ozbiljno ugrožava temeljne akademske vrijednosti slobode, autonomije i društvene odgovornosti, kao i ugled Sveučilišta u Zagrebu.

I FPZG saziva sjednicu

Prema pisanju portala srednja.hr, trećina članova Vijeća Muzičke akademije zatražila je održavanje izvanredne sjednice Vijeća zbog nezadovoljstva što Vijeće Akademije nikada nije raspravljalo o dodjeli počasnog doktorata Bandiću.

Prijedlog o dodjeli dao je dekan Akademije Dalibor Cikojević koji se, prema istom izvoru, obratio članovima Vijeća Akademije pismom u kojem naglašava kako prijedlog nije podnio u ime Muzičke akademije, nego sukladno Pravilniku i Statutu Sveučilišta u Zagrebu, kao član sveučilišne zajednice, koji ujedno obnaša dužnost dekana.

Cikojević također ističe da se konzultirao sa svojim prodekanima i da nije prekršio Statut Akademije ni Statut Sveučilišta.

Kako piše portal srednja.hr, i dekan Fakulteta političkih znanosti Zoran Kurelić sazvao je drugu izvanrednu sjednicu vijeća planiranu za 28. ožujka zbog dodjele počasnog doktorata znanosti zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću. Na sjednici će članovi vijeća formirati stav o dodjeli doktorata gradonačelniku Bandiću.

Prosvjed u utorak

Istovremeno, u utorak 26. ožujka pred zgradom Sveučilišta u Zagrebu održat će se prosvjed "STOP nasilju nad Sveučilištem" kojeg organizira istoimena inicijativa, s početkom u 17.30 sati

"Počasni doktorat prema statutu Sveučilišta u Zagrebu dodjeljuje se uglednim osobama koje su svojim radom pridonijele napretku Sveučilišta, hrvatskoj znanosti i kulturi, što se ne može odnositi na Milana Bandića. Također, ne možemo podržati inicijativu Muzičke akademije, zbog, navodne, Bandićeve zasluge za dovršetak projekta, jer ona nije izgrađena njegovim zaslugom ni novcem, nego doprinosom svih građana Zagreba koji su za nju, kao i sve ostale radove u gradu Zagrebu, izdvajali novac putem prireza i poreza.Dodjela počasnog doktorata Milanu Bandiću aktualnom političaru i sudioniku brojnihafera samo je vrh ledene sante moralne krize i devalvacije svih društvenih vrijednosti, stoga tražimo od uprave Sveučilišta da obustavi postupak dodjele počasnog
doktorata. Sveučilišta moraju biti svjetionici ovog društva, a ne zarobljene institucije", poručuju iz inicijative. (V.P./Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju