Prvo plinarsko društvo sutra će obustaviti isporuku plina Petrokemiji što bi moglo prouzročiti blokadu.


Stanje u Agrokoru uzdrmalo je i kutinsku Petrokemiju gdje se održala serija hitnih sastanaka nakon što je Prvo plinarsko društvo najavilo  kako će sutra obustaviti isporuku plina Petrokemiji.

Vezani članci Kutinska Petrokemija - 1 Što znamo o turskoj tvrtki koja preuzima Petrokemiju? Posluje u 54 države, a zapošljava 16 tisuća ljudi Gradska plinara Zagreb - 2 Prijeti li posrnulom zagrebačkom divu stečaj i(li) prodaja? "I moja baka bi mogla tako voditi Grad"

Iz Petrokemije pak poručuju kako zbog toga može doći do blokade društva.

U Kutini je održan hitan sastanak Nadzornog odbora tvrtke nakon koje je predsjednik uprave Đuro Popijač poručio kako neće do obustave proizvodnje.

Iz Kutine se u Dnevniku Nove TV uživo javio reporter Ivan Forjan koji je razgovarao sa Željkom Klausom, predstavnikom radnika u Nadzornom odboru Petrokemije.

"Za radna mjesta strahujemo već 20 godina"

"Mi u Kutini strahujemo za radna mjesta već 20-ak godina. Ipak, važno je reći kako panici nema mjesta. Nadzorni odbor i uprava su povukli sve poteze koje vodi ka stabilizaciji ovog odnosa. To možda zvuči čudno jer sutra ostajemo bez dijela plina, ali siguran sam da će se taj problem riješiti. Radnicima poručujem da rade svoj posao. Budite oprezni i slušajte, ali nemojte se bojati, nitko ne ostaje bez posla. U ovoj situaciji odgovornost nose ministri koji ne posvećuju dovoljno pažnje vlastitoj tvrtki. Tražimo da nadležni ministri i premijer ozbiljno uključe u ovu priču", kaže Klaus.

Poruku je poslao i svim kupcima Petrokemije.

"Svima onima koji su Petrokemiji uplatili novac za gnojivo ili to planiraju učiniti poručujem da nema mjesta panici. Na zalihama imamo dvoljno gnojiva, a sutrašnjom obustavom plina neće biti prekinuta cjelokupna proizvodnja", kazao je.

Dug od 380 milijuna kuna

Podsjetimo, Petrokemija gotovo polovicu svoje suradnje plasira prema Agrokoru. U situaciji u kojoj Agrokor očito ne može plaćati svoje obveze prema Petrokemiji, u pitanje dolazi i plaćanje Petrokemije prema drugim gospodarskim subjektima.

"Konkretno, tu se sada javio PPD kojem Petrokemija duguje oko 380 milijuna kuna. Petrokemija je u većinskom vlasništvu države, a ako se ništa ne poduzme, Petrokemiji prijeti blokada računa", izvijestio je reporter Nove TV Ivan Forjan.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju