Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Rat'' u Petrinji

Zamjenica otkrila povećanja imovine gradonačelnika, on joj ured premjestio kod komunalnog redara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči lokalnih izbora u svibnju vodeći ljudi Petrinje vode politički rat.

Zamjenica petrinjskog gradonačelnika Svjetlana Lazić (SDP) upozorava na diskriminaciju, nepotizam i korupciju u Gradskoj upravi, a gradonačelnik Darinko Dumbović (Narodna stranka-reformisti), protiv kojega je petrinjski SDP podnio kaznenu prijavu DORH-u, odbacuje optužbe i tvrdi da je Lazić patološka lažljivica koja vodi kampanju protiv njega.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Poslao poruku biračima Milanović: “Rijeke pravde dolaze, oprat će ovu ustajalu smrdljivu Plenkovićevu močvaru“ Zoran Milanović objava na facebooku Oglasio se Milanović: "Ljudi, oni kradu i svima nam se smiju"

Lazić je izjavila da je deložirana iz svojega ureda nakon što je petrinjski SDP podnio kaznenu prijavu DORH-u protiv Dumbovića i upozorio na nesrazmjer njegovih prihoda i povećanja imovine u zadnje dvije godine, odnosno da je primio ukupnu plaću od oko 400.000 kuna, a imovina mu je povećana za oko dva milijuna kuna.

Iz osvete preseljena, ostala bez auta i mobitela...

Dumbović ju je, kaže, iz osvete preselio u radni prostor od 25 četvornih metara, koji ne udovoljava propisanim uvjetima, oduzeo joj službeni automobil i mobitel, unatoč pravima koje ima kao zamjenica gradonačelnika, a i odluke Gradskog vijeća.

Petrinjski SDP-ovci u studenom su upozorili da se u tom gradu ne raspisuju javni natječaji za robu ili usluge, jer gradonačelnik sve rješava izravnim pogodbama u vrijednosti do 200.000 kuna.

Lazić je tada Dumbovića prozvala i zbog projekta Zelene kuće, za koji je Ministarstvo gospodarstva prije tri godine osiguralo 200.000 kuna, a iz proračuna Petrinje potrošeno je još par stotina tisuća kuna na preuređenje tog objekta. Riječ je o privatnoj kući za koju grad plaća mjesečni najam od nekoliko tisuća kuna.

Uslijedila je odluka gradonačelnika 19. siječnja, kojom je Lazić iz svog dotadašnjeg uredskog prostora preseljena u prostoriju kojom se koriste komunalni, prometni i poljoprivredni redar.

"Nije mi jasno kako se sa mojim preseljenjem u taj ured, kao četvrte osobe koja tu treba raditi, može osigurati bolja učinkovitost rada službenika, kad već i sad za rad tri službenika koji rade sa strankama prostor ne odgovara uvjetima Pravilnika o zaštiti na radu za radna mjesta", navodi Lazić. Zbog toga je 2. veljače podnijela prijavu Inspektoratu rada u Sisku.

U međuvremenu njezin je dotadašnji ured namijenjen preuređenju, a poslovi su povjereni tvrtki koja je od Petrinje u zadnjih godinu i pol dana dobila poslove u ukupnoj vrijednosti većoj od milijun kuna.

Dumbović odbacuje optužbe

Gradonačelnik Dumbović odbacuje sve optužbe i kaže da ih treba gledati "u svjetlu SDP-ovih podmetanja, kleveta i opstruiranja rada Gradske uprave i mene kao gradonačelnika", pri čemu ga Lazić želi kompromitirati pred građanima jer se i sama kandidira za gradonačelnicu.

Mogućnosti za razna podmetanja i klevete otvorene su, kaže, i predsjedniku gradskog SDP-a, ali i predsjedniku HDZ-a, koji su zaposlenici Gradske uprave i "velik dio svog vremena provode baveći se politikom, spletkama i zaustavljanjem projekata".

Dumbović tvrdi da svoj posao radi profesionalno i odgovorno, a rezultati su vidljivi, posebice kroz sredstva povučena iz EU fondova od više od 500 milijuna kuna, ali i novih 500 milijuna čija realizacija kreće uskoro.

Za svoju zamjenicu kaže da je provela 3,5 godine na toj dužnosti na kojoj je mogla puno napraviti, pa i na poboljšanju uvjeta rada gradskih službenika prema Pravilniku na koji se sada poziva. "No, budući da nema što reći o svom radu i rezultatima, neistinama i lažnim konstrukcijama stvara nesigurnost, širi dezinformacije o propasti grada i pokušava na sebe skrenuti pozornost uoči lokalnih izbora", kaže Dumbović.

Tvrdi da Lazić ne sudjeluje u radu Ureda gradonačelnika jer je to bila njezina vlastita odluka, i to traje preko 2,5 godine. Na prozivke zbog imovinske kartice Dumbović poručuje da je ona ista kao i 2013. godine.

U lecima optužen za protjerivanje Srba

Što se tiče Zelene kuće, kaže Dumbović, informacije koje Lazić plasira u javnost rezultat su njezina nepoznavanja problematike. Prava je istina da će uskoro u središtu grada biti otvorena Petrinjska zelena kuća, a povrat novca za njezino financiranje ide iz projekta IP pet nerazvijenih gradova, odakle Petrinja za svoje projekte dobiva 200 milijuna kuna.

Odnosi u gradskoj koaliciji pogoršali su se još u kampanji za parlamentarne izbore 2015. godine, kada je SDP dijelio na Banovini letke u kojima ga je optuživao za protjerivanje Srba i paljenje njihovih kuća, što je za Lazić bio dobar izgovor za daljnji nerad, tvrdi Dumbović.

"Ni tada, a ni danas nisam opterećen ni rodnom niti nacionalnom pripadnošću svojih suradnika, a kamoli da sam koga po toj osnovi diskriminirao. Svi koji me poznaju dobro znaju da to nije u skladu s mojim svjetonazorima niti mojim životnim i političkim uvjerenjima", ističe Dumbović te poručuje da će građani svoje mišljenje reći na izborima u svibnju.

Lazić od lipnja 2013. godine obnaša dužnost zamjenice gradonačelnika Petrinje, a izabrana je na koalicijskoj listi zajedno s Dumbovićem, koji je tada bio u HNS-u.

Odnosi narušeni nakon Dumbovićevog izlaska iz HNS-a

I ona potvrđuje da su do parlamentarnih izbora 2015. imali korektnu suradnju, no odnosi su se narušili izlaskom Dumbovića iz HNS-a u rujnu 2015. i njezinom kandidaturom na listi koalicije Hrvatska raste.

"Odmah nakon održanih parlamentarnih izbora, 11. studenog 2015., gradonačelnik je izjavio medijima da će me smijeniti iako to po zakonu ne može napraviti", kaže Lazić te ističe kako ju od tada Dumbović ignorira u svim protokolima i opstruira u obavljanju posla.

Napominje da Petrinja ima još jednog zamjenika gradonačelnika Branimira Bešlića (Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti), koji i dalje ima svoj ured i sva ostala prava.

Dumbović je u rujnu 2015. izašao iz HNS-a i priključio se Reformistima Radimira Čačića. U rujnu 2016. ušao je u Sabor kao kandidat reformista s liste Koalicije za premijera Milana Bandića. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene