Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Moguć je novi izbjeglički val i moramo se zaštititi, rekao je u petak mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto objašnjavajući zašto je njegova zemlja odlučila graditi novi zid, što je ranije u petak najavio njegov premijer Viktor Orban.


Novi događaji na Bliskom istoku i u regiji te izazovi s kojima je suočen sporazum između Europske unije i Turske govore da nije moguće isključiti novi izbjeglički val, rekao je Szijjarto na marginama Dubrovnik foruma na kojem se o migraciji raspravljalo u sklopu vanjskopolitičkog panela "Globalni izazovi".

Vezani članci Madina Hussiny Europski sud za ljudska prava: Hrvatska je grubo prekršila niz ljudskih prava obitelji malene Madine - ''Ovo je satisfakcija nakon velike tragedije'' Slika nije dostupna I ONI OTVARAJU CENTRE ZA IZBJEGLICE 'Malo je ili nikakvih informacija tko su ti ljudi'

"Moramo se zaštititi, ograda je bila toliko puta probijena, moramo biti sigurni da neće biti probijanja s juga, i to je razlog gradnje novog zida", objasnio je i dodao da novu ogradu treba početi graditi što je prije moguće.

Ocijenio je neprihvatljivim prijedlog mađarskog zastupnika da se na ogradu postave svinjske glave kako bi se odvratilo izjeglice koje uglavnom dolaze iz muslimanskih zemalja i rekao je da za taj prijedlog, o kojem su izvijestili brojni mediji, nije čuo.

Budimpešta je uvijek govorila u procesu pregovaranja o sporazumu između Europske unije i Turske da taj sporazum ne može biti jedini instrument jer "nas ne može zaštititi od novog vala", istaknuo je Szijjarto.

On drži da Europska unija nije napravila potrebne korake da se zaštiti od migrantskog vala s juga.

"Svi su mislili da je migracija gotova, ali to nije tako", rekao je dodajući da se zato Budimpešta mora organizirati kako bi se zaštitila te da "štiteći sebe štitimo i zemlje sjeverno i zapadno od nas".

Sporazumom se Turska obvezala zadržati izbjeglice na svome tlu u zamjenu za ubrzanje pristupnih pregovora, novčanu pomoć za zbrinjavane izbjeglica te za ukidanje viza turskim državljanima na razini EU.

Tijekom pregovora EU i Turske Mađarska je isticala da EU može obećati samo ono što može ispuniti, a u slučaju viza Ankara mora ispuniti sve tražene kriterije, što nije učinila, rekao je Szijjarto. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju