448023
448023
448023
448023
448023

ORBAN UPUTIO JASAN POZIV Želi da EU osnuje zajedničku europsku vojsku

  • , 26.08.2016., 15:30
  • Autor:
  • komentara

Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je članice EU da osnuju združenu europsku vojsku.

 
 
 
 
Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP)

Viktor Orban, premijer Mađarske u petak je pozvao čelnike Europske unije da počnu sastavljati zajedničku vojsku, javlja Reuters.

Orban, inače glasni protivnik velikog migracijskog vala koji već više od godinu dana prolazi kroz Europu, rekao je da bi sigurnost Europe trebala biti na prvom mjestu.

'Sigurnost bismo trebali staviti na vrh liste prioriteta te bismo trebali početi sastavljati združenu Europsku vojsku', rekao je Orban na konferenciji za medije nakon sastanka članica srednjeeuropskih zemalja s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Varšavi.

Mađarska gradi još jednu ogradu prema Srbiji

Mađarska namjerava izgraditi još jednu ogradu prema Srbiji kako bi spriječila priljev migranata, najavio je Orban.

Nova će ograda, koju Mađarska planira izgraditi duž postojeće, smatra Orban, ojačati obranu i spriječiti stotine tisuća migranata ukoliko se promijeni turska politika prema migrantima.

‘Tehničko planiranje je u tijeku kako bi se podigao snažniji obrambeni sustav uz postojeću linije obrane koja je brzo sagrađena (prošle godine)’, kazao je Orban.

Ograda od žilet žice koja je izgrađena duž granice Mađarske prema Srbiji i Hrvatskoj znatno je smanjila priljev migranata koji su prošle godine putovali tzv. balkanskom rutom prema sjevernoj Europi.

No još uvijek svakodnevno pristižu migranti preko Srbije na granicu s Mađarskom.

Kovač o mađarskom zidu: RH će suradnjom spriječiti da je preplave izbjeglice

Hrvatska je jako dobro surađivala sa susjednim i zemljama u regiji u upravljanju migracijskim valom i ima mehanizme suradnje koji će spriječiti da je preplave izbjeglice, odgovorio je ministar vanjskih poslova Miro Kovač u Dubrovniku na pitanje je li upoznat s tim da Mađarska priprema gradnju novog zida.

U kratkoj izjavi za medije nakon vanjskopolitičkog panela o globalnim izazovima na Dubrovnik forumu, hrvatski šef diplomacije rekao je da je Inicijativa trijiu mora vrlo korisna jer će pridonijeti jačanju kohezije Europske unije, njezinoj obrambenoj , energetskoj, sigurnosnoj, migracijskoj politici i da u to treba uključiti i zemlje koje još nisu u EU.

"Ta suradnja (sa Slovenijom, Srbijom, Makedonijom) je pridonijela tome da se smirio (migrantski) val", rekao je Kovač odgovajući na pitanje je li Hrvatska spremna za scenarij nove izbjegličke krize u slučaju kraha sporazuma između Europske unije i Turske.

"Taj mehanizam smo uspostavili mi, ova vlada", rekao je Kovač zamoljen da precizira je li spreman ponoviti suradnju koju je provodila prethodna vlada Zorana Milanovića i njegova ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića.

Ne želim nikako umanjiti ono što je radila prethodna vlada, rekao je Kovač .

Napomenuo je da je važno djelovati u zemljama žarištima krize, u Siriji, Africi kako bi spriječili da ti ljudi bježe iz svojih zemlja.

Ne mogu svi biti primljeni u Europsku uniju, a mi "moramo biti u stanju efikasno štititi vanjske granice Europske unije" i "to smo dužni našim građanima", zaključio je Kovač. (Hina/I.D.)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se