Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Hrvatskoj nepoznati Coorporatie Emac Illyrian Land Fond (CEILF) iz Nizozemske u ožujku 2007. kupio je pet milijuna četvornih metara zemljišta na poluotoku Pelješcu, za što se trojici vlasnika obvezao isplatiti oko 40 milijuna eura.


Kako piše Jutarnji list neposredno nakon potpisivanja ugovora vlasnici su dobili 1,2 milijuna eura avansa, a prva rata od 20 milijuna eura isplaćena im je prije godinu dana. Početkom travnja predstavnici Fonda uplatit će im i ostatak novca.

Vezani članci Slika nije dostupna Rehn: Pelješki most nije u nadležnosti EU-a Slika nije dostupna Za Šeksa oko pelješkog mosta ništa nije sporno

Prema podacima Trgovačkog suda RH, kao predstavnik fonda Emac u Hrvatskoj je registriran nizozemski odvjetnik specijaliziran za vođenje off-shore tvrtki. CEILF je osnovan u veljači 2006., što se podudara s prvim najavama gradnje Pelješkog mosta, a sastavljen je od 28 tvrtki istovjetnog naziva (Coorporatie EMAC Illyrian Land Fond U.A., s rednim brojevima od 1 do 28), registriranih na istoj adresi u Amsterdamu, piše Jutarnji.

>> Manje škola i bolnica, no Pelješki most nije ugrožen

Prema podacima iz nizozemskog sudskog registra do kojih je došao Jutarnji list, sve do 2008. godine jedan od partnera u Fondu bio je Matjaž Prinčić, član Uprave Kmečke družbe, najvećeg slovenskog investicijskog fonda čiji je vlasnik Matjaž Gantar bio vrlo blizak bivšem slovenskom premijeru Janezu Janši. Za taj dio poluotoka Pelješca još nema urbanističkog plana a predstavnici Fonda su kvadrat kamenjara i drače u Dubi Stonskoj platili po cijeni od 8,20 eura.

Jedna od najvećih investicija u nekretnine na području Hrvatske

Prije tri godine, kada je osnovan CEILF, ideja o gradnji Pelješkog mosta bila je tek u začetku, još nije bilo naznaka buduće infrastrukture, kao ni gotovih projekata županijskih i pristupnih cesta, od kojih jedna prolazi upravo kroz Dubu Stonsku. Predstavnik investitora, dubrovački poduzetnik Teodorinko Renci Pecotić, potvrdio je za Jutarnji list da Coorporatie Emac Illiryan Fond sa sjedištem u Amsterdamu trenutno posjeduje približno pet milijuna četvornih metara zemljišta na poluotoku Pelješcu.To je jedna od najvećih investicija u nekretnine na području Hrvatske.

Uz kupnju golemih parcela na Pelješcu vezuju se različite kuloarske priče, pa i one o utjecaju određenih političkih lobija u Sloveniji i Hrvatskoj.