Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POVIJESNI DAN

Spojen i zadnji segment Pelješkog mosta! Plenković: "Neopisivo mi je zadovoljstvo reći da je Hrvatska spojena." Održan i spektakularni vatromet

Aktualno Galerija Vatromet iznad Pelješkog mosta Vatromet iznad Pelješkog mosta Foto: DNEVNIK.hr Mjesto spajanja Pelješkog mosta - 1 Mjesto spajanja Pelješkog mosta - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mjesto spajanja Pelješkog mosta - 2 Mjesto spajanja Pelješkog mosta - 2 Foto: DNEVNIK.hr Klapa Dingač zapjevala na Pelješkom mostu	 - 1 Klapa Dingač zapjevala na Pelješkom mostu - 1 Foto: DNEVNIK.hr +2 Klapa Dingač zapjevala na Pelješkom mostu	 - 2 Galerija 1/7 >>
Povijesno spajanje posljednjeg dijela Pelješkog mosta održano je u srijedu u kasnim večernjim satima. Došla je većina članova Vlade, ali ne i predsjednik Republike. Podizanjem posljednjeg, 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije Pelješki most sada je potpuno spojen i proteže se od Komarne na kopnenoj strani do Brijeste na Pelješcu.

U srijedu nešto prije ponoći dovršeno je spajanje Pelješkog mosta. Most ima 13 raspona, od kojih je pet glavnih duljine 285 metara, šest centralno postavljenih armiranobetonskih pilona visine 33 metra, te dvije trake zajedno sa zaustavnom trakom koja će služiti za održavanje mosta.

Pročitajte i ovo Kontrasmjer na Pelješkom mostu Nevjerojatno opasan potez VIDEO "Bog te mazo!" Vozio u kontrasmjeru na Pelješkom mostu, automobil mu jurio u susret Turizam na Pelješcu, ilustracija - 1 15.000 vozila na dan Kako je Pelješki most olakšao sezonu na jugu, a skočila je i potražnja za nekretninama

Posljednji element koji je postavljen dug je 18 metara, a simbolički su postavljanje dovršili premijer Andrej Plenković, ministar prometa Oleg Butković, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Prvi automobili trebali bi preko mosta prijeći polovicom iduće godine, rekao je reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič.

Tijek zbivanja pratite u nastavku:

00:39 Održan je i spektakularni vatromet, čime je i simbolički obilježeno spajanje Pelješkog mosta. Uz vatromet Kineza iznad mosta, svoje su male vatromete ispalili i stanovnici Komarne.

00:26 Andrej Plenković kazao je nakon spajanja na mostu da je ostvaren cilj star 300 godina. "Neopisivo mi je zadovoljstvo reći da je Hrvatska spojena. Ovaj most ne spaja samo Hrvatsku, on spaja i Europsku uniju. On povezuje i Hrvatsku i BiH. Ovo je most kojem ćemo se veseliti, koji će ostati trajna stečevina svih vlada, sabora, zastupnika, svih onih koji su težili da se ovaj cilj ostvari", kazao je Plenković.

Naglasio je i kako mu je posebno drago što je ovo najveći projekt koji je sufinanciran iz europskih sredstava u sedam godina koliko je Hrvatska članica EU-a. "Nema niti jednog drugog aktera osim EU-a koji bi Hrvatskoj dao toliko sredstava. Želim zahvaliti ministru Butkoviću i Josipu Škoriću koji su obavili sve oko natječaja, želim zahvaliti tvrtki i posebice radnicima što su uspjeli spojiti most ranije nego što je bilo planirano.

Zahvaljujem i Strabagu i ostalima. Ovo je veliki projekt i vjerujem da ćemo ga svi zajedno moći otvoriti na proljeće iduće godine.

On znači novu kvalitetu koja je nezamjenjiva, jug sada postaje autodestinacija više nego ranije.

Moram reći da smo postigli dva temeljna cilja: Hrvatska je realizirala svoje pravo da spoji teritorij, a Bosna ima pravo prolaska svih brodova do Neuma. Ovaj je most toliko grandiozan i toliko velik da bi ispod njega i Titanic mogao proći, na taj način najbolje ćemo razumjeti o kakvom se projektu radi."

23:53 Spojen je i zadnji segment Pelješkog mosta! Premijer Plenković i članovi Vlade prošetali su se mostom, zajedno s novinarima i radnicima. Uskoro se očekuje i veliki vatromet.

23:05 U tijeku je zavarivanje zadnjeg segmenta Pelješkog mosta.

22:53 Na Pelješki most stigao je premijer Andrej Plenković u pratnji šest ministara. Kazao je kako je to "zaista najbolji dokaz kako Europska unija pomaže Hrvatskoj da realizira strateške projekte. Ispunili smo sve ono što smo dogovorili, most je na najvišoj razini 55 metara iznad mora, ispod njega prošao bi i Titanic. Prolazak brodova ispod mosta do Neuma je neupitan."

Dodao je da je ovo "most koji povezuje". "Ovaj most je zajedničko dobro. Trebamo ga zajednički osjećati u Hrvatskoj i u BiH."

"Našalio sam se prije dva dana da se ovo ne smije pretvoriti u onu epizodu iz Maloga mista, tko je više dao. Tu su svi dali puno."

Dragan Čović poručio je da i oni u BiH razmišljaju o ovakvim projektima:

"Mi smo dosta doprinijeli tome da mnogi u BiH shvate da je ovaj projekt dobar i za njih. Mislim da će to shvatiti i oni koji sada u to sumnjaju. Što se tiče Neuma, ja se samo bojim da će oni imati toliko gostiju da će trebati još jedan most da sve razveze okolo."

Plenković je na pitanje novinara kazao i da će i da će predsjednik Republike Zoran Milanović biti pozvan na svečano otvaranje mosta iduće godine, a na kojem će biti i uzvanici iz EU-a i Kine.

Vatromet iznad Pelješkog mosta Premijer Andrej Plenković (Foto: DNEVNIK.hr)

21:52 Na Pelješki most stigao je i Luka Bebić: "Most ima dvije strane, sad ćemo se sresti skoro na sredini mosta." Na pitanje jesu li političari to mogli malo ranije napraviti, kazao je: "Jesu, ali moram priznati da je ne samo u tadašnjoj oporbi nego i u vladajućoj stranci bilo skeptika, govorili su da je glupost uopće sanjati o tom mostu. Čak i neki istaknuti političari u HDZ-u, koje neću imenovati, jer danas je dan kada pozdravljam svakoga - čak i one koji su bili protiv ja prihvaćam, jer su i oni danas za ovo što se napravilo."

Kazao je kako unatoč tome što je u poznim godinama ide dalje i razmišlja to tome kako bi trebalo izgraditi most Korčula - Pelješac. "Smatram da je to realno i moguće. To je mnogo jeftiniji i kraći most."

Više pogledajte u Večernjim vijestima Nove TV.

21:45 Bivši ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić rekao je da ne spada u kategoriju grintavaca. "Uvijek hard core, a ne grintavac", istaknuo je za N1.

"To je tipična Plenkovićeva izjava jer on misli da su Hrvatska i svijet počeli njegovim dolaskom na mjesto predsjednika Vlade, ali to je normalno, ne uzbuđuje me to", dodao je.

 Komentirao je početak projekta u vrijeme SDP-ove Vlade: "Infrastrukturni projekti nemaju političku konotaciju. Što se tiče Vlade Zorana Milanovića, nekoliko je ključnih stvari – raskid ugovora sa zajednicom ponuditelja, što je hrvatsku koštalo više od 100 milijuna kuna… Kolega Butković i veliki Plenković samo su stisnuli enter i poslali kompletnu dokumentaciju u Bruxelles. Nakon toga je kolega Butković raspisao natječaj i pobijedili su Kinezi. Priprema dokumentacije traje približno koliko i izgradnja objekta kod tako velikih projekata. Najzaslužniji za taj projekt je Edo Kos, tadašnji direktor Hrvatskih cesta, koji je posao odradio maestralno."

21:30 Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je večeras na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Vela Luka na Korčuli. U svom prigodnom obraćanju osvrnuo se i na izgradnju Pelješkog mosta, koji će skratiti putovanje, između ostalog, i do Vele Luke. Podsjetio je kako su planovi i pripreme izgradnje mosta trajale gotovo 16 godina što, po njemu, i nije tako dugo za tako veliki projekt.

"O nekim se stvarima duže priča pa se ne napravi ništa. Od 2005. godine, kada je prvi puta netko stavio Pelješki most u svoj program, prošlo je 16 godina. Čekala je Hrvatska puno duže na neke jednako važne i još veće stvari. Dobro je da je most sada ovdje", rekao je predsjednik Milanović.

21:13 Voditelj projekta Goran Legac iz Hrvatskih cesta govorio je za N1 o spajanju mosta, ali i nekim detaljima o prometu na mostu.

"Kineski izvođač radova večeras će opasati zadnji komad i obilježiti fazu u izgradnji mosta. Priprema je bila važan dio. Ovo je drugi pokušaj izgradnje mosta. Najteži dio posla bilo je polaganje čeličnih pilota u dno zaljeva koji je završen prije dvije godine, a sad smo opet u kritičnoj fazi pogađanja linije i specifičnosti materijala za gradnju. 

Ograničenje brzine na mostu bit će 90 km/h, a osim dvostrukih prometnih linija u svakom smjeru bit će i zaustavne linije. Slijedi zavarivanje svih podignutih segmenata, hidroizolacija, kolničke ploče, asfaltni zastor, prometna oprema (ograde i sl.) i AKZ zaštita koja će se morati poboljšati jer je došlo do oštećenja u transportu iz Kine", dodao je Legac.

20:55 Prije svečane ceremonije najavljena je izjava premijera Andreja Plenkovića. Na svom je Twitteru uoči svečanosti Plenković objavio: "Večeras hrvatski teritorij postaje jedinstven. Pelješki most povezuje Hrvatsku. Ponosni smo i hvala svima!" 

20:14 Reporter Mario Jurič javio se s mosta i kazao kako je već počelo podizanje zadnjeg elementa. "Sve se obavlja kirurški precizno i oprezno. Sve je već testirano u zadnja dva dana, kad je taj zadnji element već dva puta podizan i spuštan, kako bi sve prošlo u redu. Sam dovršetak ugradnje tog zadnjeg elementa očekuje se do 23 sata.

Prvi uzvanici već su počeli pristizati. Stiglo je i dosta ljudi u brodicama, koji žele obilježiti ovaj posebni trenutak. Velik je ovo dan za ovaj dio Hrvatske, za spajanje juga", rekao je Jurič i dodao kako će se uskoro morati maknuti s mosta jer radnici trebaju dovršiti spajanje.

19:45 Pelješki most spaja mjesto Komarna s jedne strane i mjesto Brijesta s druge. U srijedu navečer radnici će pričvrstiti posljednji, 165. dio čelične konstrukcije. Most je dug 2,4 kilometra, a visok 55 metara kako bi mogli prolaziti brodovi. Širok je oko 22 i pol metra i imat će četiri prometne trake. Nakon 300 godina spojit će se hrvatski teritorij koji je rascjepkan još oko 1700. godine kada je Dubrovačka Republika Turcima ustupila izlaz na more i Neum.

Pogledajte OVDJE spektakularnu animaciju mosta, vrijednog čak 420 milijuna eura.

19:20 "Sve je spremno. U 23 sata taj segment 18 metara duljine trebao bi biti praktički montiran na projektiranu visinu i nakon toga ide varenje", rekao je Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta.

Premijer će spajanje hrvatskog kopna gledati na mostu. "Ovo je velik dan. Najveći će biti kad se zapravo otvori. Ovo je mala uvertira", rekao je Andrej Plenković. Predsjednika Zorana Milanovića neće zvati na uvertiru, nego na najveći dan. Danas će ondje biti samo 40-ak odabranih.

Reporter Jurič razgovarao je s Matom Violićem iz klape Dingač, koja večeras pjeva na ceremoniji spajanja mosta. Violić je kazao kako je ovo velik dan za sve njih jer će se puštanjem mosta u promet poboljšati povezanost juga i sjevera Hrvatske. Izveli su potom i pjesmu koju će pjevati – "Zemlja dide mog".

17:05 Vlada je objavila spektakularni video Pelješkog mosta i napisala: "Večeras, nakon spajanja, konačno, jedan most - jedna Hrvatska!" 

13:00 Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, rekla je da će i ona biti na povijesnom otvaranju Pelješkog mosta u srijedu navečer. Otkrila je i hoće li se naplaćivati mostarina. Više pročitajte OVDJE.

12:15 Ostvarenje velikog sna o Pelješkome mostu nije prošlo bez problema. Pogledajte OVDJE i veliku galeriju sa svim fazama izgradnje mosta. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene