Obavijesti Video Pretražite Navigacija
detalji o pelješkom mostu

Pogledajte spektakularnu animaciju mosta vrijednog čak 420 milijuna eura

Aktualno Galerija Animacija Pelješkog mosta - 1 Animacija Pelješkog mosta - 1 Foto: DNEVNIK.hr Animacija Pelješkog mosta - 2 Animacija Pelješkog mosta - 2 Foto: DNEVNIK.hr Animacija Pelješkog mosta - 3 Animacija Pelješkog mosta - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Animacija Pelješkog mosta - 4 Galerija 1/4 >>
Pelješki most od srijede će spajati hrvatski teritorij nakon što se pričvrsti i posljednji segment kolosalne građevine.

Pelješki most spaja mjesto Komarna s jedne strane i mjesto Brijesta s druge. U srijedu navečer radnici će pričvrstiti posljednji, 165. dio čelične konstrukcije.

Most je dug 2,4 kilometra, a visok 55 metara kako bi mogli prolaziti brodovi. Širok je oko 22 i pol metra i imat će četiri prometne trake. Nakon 300 godina spojit će se hrvatski teritorij koji je rascjepkan još oko 1700. godine kada je Dubrovačka Republika Turcima ustupila izlaz na more i Neum.

Pelješki most se spominje već više od 20 godina, a prvi su radovi počeli još 2005. godine. Do 2010. je izgrađeno 3 posto, a novac do tada uložen otišao je u vjetar jer su radovi stali.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna šaljivdžija iz komarne Svi se raduju Pelješkom mostu, ali on najviše: ''Puno mi znači jer je punica rekla da će se, ako ga naprave, ona s njega baciti''

Pročitajte i ovo Pelješki most sve bliži završetku - 1 POVEZIVANJE HRVATSKE Pogledajte impresivan video Pelješkog mosta, u tijeku zadnje pripreme za spajanje kolosalne građevine

U Europsku uniju ulazimo 2013. godine i otvara se prilika da most platimo iz europskih fondova. Natječaj je raspisan pet godina kasnije, a 2018. odabrana je kineska tvrtka.

U srijedu se most spaja, a iduće godine očekuje se završetak radova. Ovaj projekt vrijedan je 420 milijuna eura, a iz europskih fondova povučeno je 330 milijuna eura.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene