Bivši ministar Pavo Barišić potvrdio je novinarima kako mu je premijer Andrej Plenković nudio da ostane u Vladi te otkrio koje mu je ministarstvo htio prepustiti.


U Ministarstvu znanosti i obrazovanja danas je održana primopredaja dužnosti između sad već bivšeg ministra Pave Barišića i nove ministrice HNS-ove Blaženke Divjak. Tom je prilikom Barišić svojoj nasljednici poželio sreću te kazao kako se on za svoga rada držao triju načela: poštivanja ovlasti i mandata, kontinuiteta u provođenju javnih politika te uključivosti i pluralizma.

Vezani članci Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a Plenković o Klisoviću: ''Bizarno mi je da se kandidira netko tko ne poznaje Bandića. To znači da ne poznaje teme" Andrej Plenković Plenković se upisao u knjigu žalosti pa komentirao spekulacije da će HDZ zamijeniti kandidata za izbore u Zagrebu

"Ovo je već peti ministar odnosno ministrica u nekoliko godina, ovo je vruća fotelja", kazala je Divjak te istaknula kako je važno skrbiti o sustavu obrazovanja i znanosti na jedan cjelovit način. "Zahvaljujem zaposlenicima koji pripremaju dokumente kako bi sve ovo prošlo glatko. Razvoj, naravno, nije niti pravocrtan niti brz, treba nam puno mudrosti, prvo ću dobro upoznati sustav... jer ishitreni postupci mogu dovesti do pogrešaka", kazala je Divjak i ponovila da neće pristajati na ucjene.

Upitana hoće li poništiti natječaj za Ekspertnu radnu skupinu za provođenje kurikularne reforme, rekla je kako će odluku donijeti temeljem argumenata.

Prilikom primopredaje dužnosti novinari su upitali Barišića osjeća li se izdanim, na što je on odgovorio: "Osjećam se počašćeno time što mi je ponuđeno da ostanem u Vladi na mjestu ministra rada, ali ja sam vezan uz ovaj resor i morao sam to odbiti" te tako potvrdio nagađanja da mu je premijer Andrej Plenković nudio da ostane u Vladi.

Reporterka Nove TV Srna Bijuk upitala je Barišića je li razočaran odlukom premijera. "Ni malo nisam razočaran, uloga pojedinca je potpuno nebitna u ovakvim procesima kad se radi o Vladi i o stabilnosti", kazao je bivši ministar.

Upitan je li ga iznenadilo kad ga je premijer branio kad su bile aktualne optužbe za plagijat, kazao je kako je "jako ponosan što je premijer pokazao spremnost braniti svoj suradnički tim". Naglasio je i kako odlučno negira da je grčevito branio svoj opstanak u Vladi. "To je potpuna neistina, rekao sam predsjedniku Vlade da sam došao na njegov poziv, i u trenutku kad je u Vladi potrebno promijeniti smjer - ja odlazim. Nakon ovog posla ja odlazim na svoj Institut za filozofiju, gdje sam zaposlen 31 godinu."