Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU

Mjesta stravičnih zločina: Patrijarh Porfirije stiže u Jasenovac i Medak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Patrijarh srpski Porfirije predvodit će bogoslužje u Jasenovcu u subotu i služiti liturgiju u selu Medak u nedjelju.

Eparhija slavonska SPC-a tradicionalno organizira "Dane Svetih novomučenika jasenovačkih".

Tim će povodom srpski patrijarh Porfirije predvoditi bogoslužje u Jasenovcu, u manastiru Svetog Jovana Krstitelja u subotu. 

Dan kasnije služit će liturgiju u selu Medak pored Gospića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA Negiranje zločina dovodi do novih stradanja: Zašto Plenković još uvijek nije održao sastanak oko zabrane ustaškog pozdrava?
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU Zatajeni Zagreb - Crna Katica i predivan park koji skriva mračnu tajnu: ''Do prije nekoliko godina ni policija nije znala...''

Vojno-redarstvena operacija Medački džep trajala je od 9. do 11. rujna 1993. godine, a tijekom nje su pripadnici Hrvatske vojske i specijalne policije okrutno zlostavljali, ubijali i masakrirali srpske civile, palili kuće i gospodarske objekte.

Zbog zločina počinjenih u Medačkom džepu, a na temelju optužnice preuzete od Haškog suda u prvom slučaju koji je Haag ustupio hrvatskom pravosuđu, pred Županijskim sudom u Zagrebu proveden je kazneni postupak protiv Rahima Ademija i Mirka Norca koji su optuženi po zapovjednoj odgovornosti.

Na teret im se stavljalo da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, i to radnjom nečinjenja, odnosno propuštanja. 

Ademi je oslobođen optužbi, a Norac je proglašen krivim i osuđen na zatvorsku kaznu. Tijekom dokaznog postupka je utvrđeno da su zapovjednici neposredno podčinjeni Norcu, izdali zapovijed da se vojnicima da eksploziv kojim mogu minirati kuće te da se 40 leševa organizirano preveze, baci i zatrpa u septičku jamu kuće u predgrađu Gospića. U septičkoj jami pronađeno je 11 tijela, od kojih je njih šest nakon DNA analize identificirano kao žrtve iz Medačkog džepa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ODBILI ŽALBE Vrhovni sud potvrdio presudu za paljenje kuća u akciji Medački džep 1993.
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nadležni moraju reagirati GOOD inicijativa: "Odlazak učenika na obljetnicu Međačkog džepa je iskorištavanje i manipulacija mladih"

Za zločine počinjene u Medačkom džepu, tijekom operacije „Džep 93“, pred nadležnim sudovima, provedena su još tri kaznena postupka protiv trojice optuženika, dva protiv neposrednih počinitelje i jedan po zapovjednoj odgovornosti za nesprečavanje podređenih u ubojstvu četvorice ratnih zarobljenika te za naređivanje paljenja i uništavanja kuća te pomoćnih objekata na području Ličkog Čitluka, Počitelja i Njegovana. Sva trojica optuženika pravomoćno su osuđena na zatvorske kazne. Postupci su vođeni zbog ratnih zločina počinjenih nad neidentificiranim žrtvama.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene