Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Medački džep: Zaštićeni svjedoci govore o ubojstvima civila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ispitivanjem zaštićenih svjedoka, bivših stanovnika srpskih sela uništenih u akciji Medački džep, na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu optuženima za ratni zločin.

Svjedok koji se zbog zaštite identiteta u sudskom spisu vodi pod rednim brojem 18 pričao je kako je nakon ulaska HV-a u područje Medačkog džepa i bijega civilnog stanovništva bio pozvan na prepoznavanje leševa svojih susjeda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatski vojnik: Radi prikrivanja zločina zakapali smo masakrirane Slika nije dostupna Suđenje za Medački džep nastavljeno čitanjem Bobetkove knjige

U Medku je identificirao nekoliko svojih susjeda iz sela Čitluk,
uglavnom starih ljudi, čija tijela su bila spaljena.

'Na tijelima je bio samo garež i tijela su zaudarala', kazao je
svjedok, dodajući kako zbog toga nije mogao zaključiti na koji su način starci stradali.

No, jedan mu je sumještanin, koji je naknadno umro, ispričao da su hrvatski vojnici zaklali njegovu susjedu Saru Krajnović i ustrijelili Ljubicu Krajnović koje je uoči napada HV-a ostavio u Čitluku skrivene u podrumu.

'Sara je bila zaklana, a glava joj gotovo odsječena, dok je Ljubica sjedila na stolici iza vrata na smrt ustrijeljena', prisjetio se svjedok riječi svoj poznanika. Dodao je da Srbi u njegovom selu nisu pružali otpor hrvatskim snagama jer su bili slabo naoružani i imali samo nekoliko pušaka.

'Nije bilo otpora. Na borbenoj liniji bilo je četiri do pet seljana
koji su pobjegli čim se zapucalo', rekao je, dodajući da je selo u napadu u cijelosti uništeno.

'HV u Medačkom džepu spaljivao žive civile'

Zaštićena svjedokinja na suđenju za ratne zločine u Medačkom džepu, koja se u spisu vodi pod rednim brojem 22, izjavila je da su hrvatski vojnici u srpskim selima neke starije civile spaljivali čak i žive te da su nakon akcije kamionima najprije odvozili stoku, a potom i rađevinski
materijal s novijih kuća.

Svjedokinja  tvrdi kako je vidjela da vojnici iz kuće u Čitluku izvode Boju Vujnović, tada stariju od 70 godina, i živu je spaljuju na dvorištu.

'Ona je jaukala, a hrvatski vojnici su oko nje skakali i to gledali', kazala je svjedokinja koja tvrdi da je zločine nad svojim sumještanima promatrala, nakon što se ranjena izvukla iz kuće i skrivena čekala priliku da pobjegne u šumu.

Nakon ulaska HV-a u Čitluk vojnici su, kaže, odveli njena sina, invalida koji je teško hodao, a sam nije mogao niti jesti. Iz kuće je tada vidjela kako jedan vojnik razbija prozor i unutra ubacuje bombu koja ju je ranila po desnoj strani tijela. Iako teško ranjena četveronoške se izvukla van i skrivena u sjeniku svjedočila teškim zločinima.

Vojnici su, dodaje, govorili kako sve treba uništiti. 'To je sve
srpsko, sve spalite, nemojte ni pas da pobjegne. Sve ubijajte i koljite', vikali su prema tvrdnjama svjedokinje vojnici u Medačkom džepu.

Dodala je da je nakon povlačenja HV-a deset dana šumom lutala do srpskog teritorija, gdje su joj rekli da joj je sin ubijen te da su pronađene samo njegove spaljene kosti.

Svjedokinja je u više navrata tijekom saslušanja opovrgla iskaz koji je ranije u Beogradu dala haškim istražiteljima. Tako je odbacila tvrdnje da je hrvatske vojnike nazivala ustašama, da su u pljačkama na zauzetom području uz vojnike sudjelovali civili te da su u redovima HV-a bili i strani plaćenici.

'To nije točno, nisam rekla takvo što. Dajem glavu da je sve točno što sam danas ispričala', kazala je svjedokinja.

U razgovoru s predsjednikom sudskog vijeća Marinom Mrčelom kazala je da nakon saslušanja nije potpisala izjavu danu haškim istražiteljima koji joj nisu niti pročitali što je zapisano. 

'Nisam ništa potpisivala, a da su mi i čitali što su zapisali to ne bih htjela jer bi plakala', kazala je.

Suđenje generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu osuđenima za zločine u Medačkom džepu nastavit će se u petak čitanjem dokumentacije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene