Jasenovac - najveći logor ustaškog režima na području nekadašnje NDH. Broj stradalih ne zna se ni dan danas, no u memorijalnom centru rade na popisu.

Galerija Povijest Jasenovca - 4 Povijest Jasenovca - 1 Povijest Jasenovca - 2 +3 Povijest Jasenovca - 3

Jasenovac je bio najveći logor ustaškog režima na teritoriju nekadašnje NDH. Oko broja žrtava povjesničari se još nisu složili. No, sada je važno da se današnje generacije pobrinu da se ovakva povijest nikada ne ponovi.

Ukupno 76 crvenih zbog ljubavi i 21 žuti - simbol boje pomirenja. Toliko tulipana su Josip i njegovi prijatelji donijeli iz Istre. Žele odati počast svim stradalima - a među kojima je i Josipov djed.

''Zadnja poruka je bila - nemoj, recite Vladi da ne kuca na prozor ustaškom taborniku jer dobivam velike batine'', objašnjava Josip Klašterka, unuk zatočenika logora.

Kutija cigareta, ilustracija Jedan među njima policajac: Kupili pa preprodali najmanje 58 tisuća kutija cigareta i zaradili oko 1,5 milijuna kuna

Veliki požar izbio u tvornici stolarije i drvne prerade u Valpovu - 1 POGLEDAJTE VIDEO Veliki požar izbio u tvornici u Valpovu: Vatra stavljena pod kontrolu, vatrogasci će na požarištu biti do jutra

Put do spomenika Cvijet popločan je pružnim pragovima. Oni simboliziraju dijelove sačuvane pruge kojom su transporti zatvorenika stizali u logor. Po pruzi je vozio vlak i to desetke tisuća zatvorenika svih 1337 dana koliko je logor bio otvoren.

No, oko točnog broja stradalih povijest se još nije dogovorila. U memorijalnom centru rade na popisu.

''Trenutno je u našoj bazi podataka nešto više od 83 tisuće imena žrtava. Mi znamo da to nije konačan broj'', izjavio je ravnatelj javne ustanove Spomen-područje Jasenovac, Ivo Pejaković.

Najviše su, prema toj bazi podataka, stradali Srbi, Romi, Židovi i Hrvati no nisu bile pošteđene ni druge narodnosti.

''Tu nije bilo niti gasnih komora niti je bilo streljanja, ljude se ubijalo na najprimitivniji način, umlaćivanjem, klanjem, izgladnjivanjem, lošim higijenskim uvjetima'', objasnila je Nataša Maraušić, predsjednica Upravnog vijeća spomen područja Jasenovac

Jedan dio ovog logora bio je i radni. Najveće postrojenje - ciglana. Danas su ondje - dva jezera.

''Ona su nastala tako što su zatočenici kopali glinu koja je bila potrebna za proizvodnju cigle. To je bio je dan od najtežih fizičkih poslova u sklopu samog logora'', govori Pejaković.

Od zidina logora nije ostalo ništa. Miniran je, a ostatke materijala pokupilo je stanovništvo i obnavljalo svoje kuće. Na mjestima nekadašnjih zgrada - danas su humci.

Ivica Puljak Procurila snimka na kojoj Ivica Puljak pjeva ustaške pjesme, on se oglasio: ''U životu sam napravio neke dobre stvari i neke kojih se sramim''

Bolnica u Italiji, ilustracija 15 godina nije dolazio na posao, primio više od pola milijuna eura plaće: Ostali nisu ni primijetili da ga nema

''To je sigurno jedno od najtragičnijih razdoblja hrvatske povijesti i važno je i da nove, mlade današnje generacije osvijeste te činjenice'', istaknuo je predsjednik Vlade, Andrej Plenković.

''Ovo je bio ustaški logor, ali ustaše su Hrvati, a kako sam ja Hrvat i predsjednik Hrvatske države, ne mogu reći da me se to ne tiče i da s tim nemamo veze. Imamo veze sa svim onim što je među nama bilo'', rekao je predsjednik Zoran Milanović.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju