Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ususret posjetu pape Benedikta XVI.

'Papa će u Hrvatskoj znati dotaknuti svako srce'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstojeći pohod pape Benedikta XVI. i očekivani ulazak Hrvatske u Europsku uniju bili su središnje teme razgovora kojega je Hrvatski katolički radio objavio s apostolskim nuncijem u RH nadbiskupom Mariom Robertom Cassarijem.

Istaknuvši kako je Hrvatska među zemljama srednjoistočne Europe, nakon Slovenije, najbliža ulasku u Europsku uniju, nadbiskup Cassari je kazao kako je poznato da postoje još neke zapreke ali, kako je dodao, 'ima nade da se sve pozitivno završi'.

'Svi uočavaju da Hrvatska ulaže velike napore u provedbi preciznih i neophodnih programa reforme, iako društveno, gospodarsko i političko ozračje nije baš najbolje', ocijenio je. Hrvatskoj su na tome putu u EU i Sveta Stolica i Crkva u Hrvatskoj davale i daju svoj pozitivni doprinos, istaknuo je nuncij, dodavši da se Hrvatska pritom 'mora suočiti i 's brojnim izazovima Europe', sadašnje Europe koja se udaljuje od svojih kršćanskih korijena'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izabrani nadbiskupi Papa Franjo imenovao novog đakovačkog i osječkog nadbiskupa Slika nije dostupna Nakon kritika iz Vatikana Josipović odgovorio nunciju: Hrvatska je suverena i sama će odlučivati o svojim zakonima

>> 'Pripreme za dolazak Pape teku po planu'

Ti izazovi, pojasnio je nadbiskup Cassari, proizlaze iz mentaliteta koji zvoni na uzbunu, jer se zalaže za predlaganje i uvođenje negativnih elemenata s dobro preciziranim nazivima: sekularizam, konzumizam, relativizam, permisivizam, a k tomu još i opasna promišljanja o obitelji i životu. Sve to, kako je dodao, 'urušava, može uništiti ili učiniti ranjivim i hrvatsko društvo u cjelini i ostaviti neizbrisive posljedice, osobito u pogledu mladih i obitelji'.

'Papa će znati dotaknuti svako srce i svima pokazati prave putove'

Izrazio je uvjerenje kako će Papa tijekom svog posjeta Hrvatskoj, 'osim poziva na obnovu vjere i kršćanskog svjedočenja, znati dotaknuti svako srce i znati svima pokazati metode i prave putove duhovne obnove i ponovnog buđenja savjesti'.

Najveći bi uspjeh bio, zaključuje nuncij, 'kad bi Hrvatska mogla ući u EU bez 'rasprodaje' ili 'žrtvovanja' svojih stoljetnih kršćanskih korijena i vlastitog identiteta koji je po svojoj suštini kršćanski'. Dodao je kako taj izazov ne stoji samo pred Hrvatskom, nego i pred cijelom Europom koja će, po mišljenju mnogih, 'ili ponovno otkriti svoj izvorni identitet, koji je zasigurno kršćanski, ili jednostavno riskira da je više ne bude'.

'Papa očekuje buđenje pouzdanja i obnavljanje nade'

Govoreći o predstojećem posjetu pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, apostolski nuncij u RH kazao je da Papa dolazi 'u drugačijem kontekstu nove Hrvatske, koja je, usprkos trajnim i različitim poteškoćama, s kojima se uostalom suočavaju sve ostale zemlje svijeta, napravila velike korake na svim područjima'.

Pritom je dodao kako od Papinog posjeta Hrvatskoj očekuje 'buđenje pouzdanja, obnavljanje nade koju papa Benedikt snažno svjedoči'. Na kraju razgovora za HKR, nadbiskup Cassari je izrazio uvjerenje kako ćemo tijekom predstojećeg posjeta 'puno toga otkriti i ostati zadivljeni papom Benediktom, Kristovim Namjesnikom. Jasno ćemo spoznati da je on prorok našega vremena, osoba puna ljudske topline, a ta spoznaja će otkloniti s njegova lika predrasude koje ponekad iznose neobjektivni mediji'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene