Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je kako vjeruje da će sporazum o arbitraži s Hrvatskom unatoč protivljenju oporbe dobiti potporu na savjetodavnom referendumu i u parlamentu jer predstavlja maksimum do kojega je Slovenija u pregovorima s Hrvatskom mogla doći.


'Nakon što je sporazum već ratificirao Hrvatski sabor sada imamo idealnu situaciju da odlučimo želimo li riješiti granično pitanje ili ne. O tome će odluku donijeti naši ljudi, no ja mislim da ono što smo postigli predstavlja apsolutni pregovarački maksimum', rekao je Pahor u razgovoru za ljubljansko 'Delo' od subote. Slovenski premijer dodao je da će se osobno svim snagama založiti da arbitražni sporazum dobije potporu, najprije na savjetodavnom referendumu, a onda i u parlamentu.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Pahor bi zbog arbitraže mogao postati 'negativan junak' Slika nije dostupna Delo: 58 posto Slovenaca glasovat će za sporazum

>> Slovenska oporba protiv dogovora Pahor-Kosor

'Moj cilj nije poraziti oporbu nego riješiti granični problem i mislim da smo blizu tom cilju. No, na tom putu je još dosta prepreka i mnogo mogućnosti da stvar ne uspije. Ali, ja sam uvjeren u uspjeh i borit ćemo se do zadnjeg daha, rekao je u razgovoru Pahor. Podsjetio je da oporba najavljuje 'rušenje' sporazuma na naknadnom zakonodavnom referendumu i zahtijeva da parlament o ratifikaciji odlučuje dvotrećinskom, a ne natpolovičnom većinom.

Sporazum postignut u pravo vrijeme

Oni koji na savjetodavnom referendumu budu vodili kampanju protiv ratifikacije arbitražnog sporazuma, rekao je Pahor, moraju biračima reći što bi sami učinili da se granično pitanje riješi na drugi način. 'Neka kažu traže li da Slovenija i Hrvatska postignu međusobni sporazum o granici prije ulaska Hrvatske u EU, kakve bi bile naše pregovaračke pozicije i kako bi u te pozicije uvjerili hrvatsku stranu', rekao je Pahor u razgovoru za vodeći slovenski list. Pahor je istaknuo da je arbitražni sporazum s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor postigao u pravo vrijeme i to zahvaljujući povjerenju koje je stvoreno nakon njihova prvog sastanka u Trakošćanu krajem kolovoza. (Hina)