Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatražili hitno zasjiedanje

Slovenska oporba protiv dogovora Pahor-Kosor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konzervativna slovenska oporba protivi se najnovijem postupanju premijera svoje zemlje Boruta Pahora u rješavanju graničnog spora s Hrvatskom te je stoga zatražila i hitno zasjedanje Odbora za vanjsku politiku slovenskog parlamenta, objavio je u petak slovenski dnevni list Delo na svojim internetskim stranicama.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Pahor u petak su ujutro u zgradi slovenske vlade u Ljubljani započeli razgovor od kojeg se očekuje rješenje blokade hrvatskih pristupnih pregovora s EU i graničnog pitanja. 'Vlada se ponaša nezakonito, samovoljno i ne poštuje parlament, dakle one koji su po zakonu odgovorni za pripremanje okvira bilateralnih i multilateralnih pregovora', navodi se u zahtjevu za održavanjem hitne sjednice Odbora za vanjsku politiku slovenske Demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Postignut dogovor Slovenija deblokira pregovore, RH neće prejudicirati granicu Slika nije dostupna Sastanak u Ljubljani Kosor i Pahor dogovaraju deblokadu

Kritika jer se razgovori vode mimo parlamenta

U svom zahtjevu za hitnim sastankom vanjskopolitičkog odbora u parlamentu, Janšina je stranka kritizirala što je slovenska vlada s Pahorom na čelu razgovore sa Zagrebom vodila mimo parlamenta iako je uključivanje zastupnika u poslove od nacionalne važnosti poput graničnog spora s Hrvatskom i deblokade pregovora zakonska obveza.

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar pokušao je, kako ocjenjuju strane agencije, smiriti duhove oporbe najavivši da će na sastanku odbora u petak odgovarati i na pitanja o odnosu s Hrvatskom. Odbor za vanjsku politiku trenutno nema predsjednika jer je dosadašnji predsjednik Ivo Vajgl izabran za zastupnika u Europskom parlamentu.

Kosor se sastala s čelnicima parlamentarnih stranaka

Premijerka Kosor se u četvrtak u Zagrebu, nakon najave sastanka s Pahorom, sastala s čelnicima hrvatskih parlamentarnih stranka. Glasnogovornik hrvatske vlade Zlatko Mehun izjavio je kako je premijerka Kosor na taj razgovor pozvala čelnike koalicijskih partnera, a potom čelnike oporbenih stranaka i predsjednicu Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Vesnu Pusić. Na razgovor se nisu odazvali predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP).

Nakon razgovora ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković rekao je kako smo na dobrom putu te da je optimist glede pregovora sa slovenskom stranom. Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Vesnu Pusić izjavila je kako ono što je premijerka Kosor rekla, zvuči pozitivno.

>> Sastanak Kosor-Pahor u dobrom raspoloženju

Pahor je dosad kod rješavanja graničnog spora s Hrvatskom uvijek pokušavao pridobiti suglasnost oporbe kako bi minimalizirao opasnost kasnijeg referenduma. Za provođenje referenduma u Sloveniji je dovoljan zahtjev jedne trećine parlamentarnih zastupnika. Stranke bliske desnoj političkoj opciji u slovenskom parlamentu imaju ukupno 38 od 90 glasova, a samo Janšin SDS ima 28 zastupnika. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene