Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vodeći slovenski dnevni listovi jedinstveni su u srijedu u ocjeni da prvi susret premijera Boruta Pahora i Ive Sanadera nakon što je Slovenija zbog granice blokirala hrvatske pristupne pregovore s EU nije donio nikakav pomak, no trenutačnu situaciju vide sasvim različito kad se radi o tome što postojeće napetosti donose Sloveniji i kakve su posljedice toga na njene odnose s Hrvatskom, ali i položaj unutar EU.


Vodeći slovenski dnevni list 'Delo' tako u prvi plan ističe da je Pahor u Mokricama nakon sastanka sa Sanaderom najavio da će Ljubljana načelno prihvatiti ideju o posredničkoj misiji Marttija Ahtisaarija, te da to otklanja mogućnost da Pahora u Europi počnu percipirati kao 'lošeg dečka' nakon što je popustio nacionalistima prihvaćanjem prošlotjedne parlamentarne deklaracije u kojoj se 'sporni teritoriji' navode kao slovenski, te ističu njena prava u sjevernom Jadranu.

Vezani članci Pandemija koronavirusa, ilustracija - 5 I u susjedstvu muku muče s pandemijom: Nakon naznaka da bi broj mogao padati, opet pozitivna svaka četvrta testirana osoba Koronavirus, ilustracija U Sloveniji znatan porast novozaraženih: Trećina pozitivnih više u odnosu na prošli tjedan

'Pahorova izjava da će Slovenija prihvatiti Rehnov prijedlog znači prekretnicu u rješavanju graničnog spora jer se je odlučio za europski način, a zaključak parlamenta bio je na određeni način iznuđen', navodi u komentaru od srijede ljubljansko 'Delo'.

>> Pahor i Sanader pokazali suzdržanu ljubaznost i usiljene osmijehe

'Tom je izjavom Pahor doveo u neugodnu poziciju Sanadera koji odbijanjem Rehnove inicijative i inzistiranjem na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) za rješenje spora riskira da u očima europske javnosti postane loš dečko', komentira vodeći slovenski list. 'Delo' tumači da država kandidatkinja za ulazak u EU ne bi smjela odbiti "ponuđenu ruku" pomoći iz integracije u koju želi ući.

Ipak, budući da je Sanader nakon susreta s Pahorom pozdravio inicijativu Europske komisije, ali i upozorio da bi se još jednom moralo sastati i međudržavno povjerenstvo za arbitražu, sastavljeno od uglednih pravnih stručnjaka, 'Delo' u komentaru navodi da neki u tome vide 'znak popuštanja' i da bi Hrvatska mogla pristati da se u eventualnu arbitražu uključi 'načelo pravičnosti' na kojemu inzistira Ljubljana kao preduvjetu za izlazak pred pravosudno tijelo.

U komentaru o susretu predsjednika dviju vlada, ljubljanski dnevni list 'Dnevnik' ističe međutim niz kritika na račun Pahora i blokadu pristupnih procesa Hrvatske prema članstvu u EU-u i NATO savezu.

'Hrvatska će svakako postati članica Europske unije i NATO saveza, a kad se kroz nekoliko godina budemo vozili u Zagreb ili Poreč bez zaustavljanja na granici, sadašnji zapleti bit će nam smiješni. Ovo što se sada događa nije ništa drugo nego političko kazalište koje slovenskoj politici daje osjećaj nadmoći, a hrvatskoj politici zagorčava život', navodi list u komentaru u kojemu sadašnju poziciju Pahorove vlade u sporu oko granice i blokiranje pristupnih procesa Hrvatske ocjenjuje apsurdnim.

'Europa bi prema Sloveniji i Hrvatskoj trebala postupiti kao učitelj koji svađu dvaju učenika u razredu riješi tako da i jednog i drugog uhvati za kosu, razdvoji ih i pošalje u kut', navodi u komentaru "Dnevnik".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju