Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u četvrtak da pozdravlja prihvaćenu rezoluciju Europskog parlamenta (EP) o napretku Hrvatske u kojoj je i poziv da se pregovori o njezinu članstvu u Europskoj uniji završe ove godine, iako, kako je objasnio, nije u cijelosti zadovoljan formulacijom teksta.


'Nismo posve zadovoljni formulacijom teksta, ali izvješće Europskog parlamenta pozdravljamo', rekao je Pahor na konferenciji za novinare. Europski parlament prihvatio je u četvrtak u Strasbourgu velikom većinom glasova rezoluciju o napretku Hrvatske u kojoj se ističe da se posredništvo EU-a za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora mora temeljiti na međunarodnom pravu.

>> Rezolucija: Temelj medijacije međunarodno pravo

Vezani članci Borut Pahor (Foto: AFP) Pahor o špijunskoj aferi i arbitraži: "Hrvatska će prije ili kasnije morati priznati rezultat arbitraže" Mislav Bago o trajanju procesure za Mađarsku (Foto: Dnevnik.hr) "Ako Europa kazni Mađarsku, mnogi pučani pribojavaju se jedne stvari"

Glede rezolucije EP-a koji se odnosi na rješenje graničnog pitanja, Pahor je rekao da to treba uzeti u obzir, ali da će za rješenje pitanja u konačnici presudniji biti postupci Europske komisije i država članica kroz Vijeće EU-a. Pahor je dodao da je rezolucija u konačnu tekstu ipak nešto uravnoteženija i da su tome pridonijela i nastojanja slovenske politike i vlade. Kao bivši zastupnik u Europskom parlamentu Pahor je rekao kako mu se ponekad činilo da EP 'nekritički podupire' želju hrvatske vlade da pregovori završe što prije.

Rezoluciju i izvješće o hrvatskom napretku prema članstvu u EU-u u izjavi za javnost popodne je komentiralo i slovensko ministarstvo vanjskih poslova, navevši da je time EP Sloveniju i Hrvatsku snažno potaknuo da granični prijepor riješe posredništvom EK-a. 'Politička poruka EP-a može biti snažan poticaj da se ubrzaju dogovori o pojedinim elementima posredovanja kao načinu za rješenje graničnog pitanja', navelo je u izjavi slovensko ministarstvo vanjskih poslova, dodavši da bi takav dogovor omogućio i nastavak pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om.