Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Slovenska oporba skeptična

Pahor će strankama predložiti bitne dopune na Rehnov prijedlog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je danas da će parlamentarnim strankama idući tjedan predložiti da Slovenija na zadnji prijedlog europskog povjerenika Ollija Rehna pošalje one primjedbe koje su od 'bitnog značenja za Sloveniju', te da očekuje da će Europska komisija nakon toga dati 'nov ili dopunjeni prijedlog' koji bi bio prihvatljiv Sloveniji.

Pahor je u srijedu održao drugi krug konzultacija s političkim strankama, ali nije postigao politički konsenzus oko primjedaba na nacrt Rehnova sporazuma o arbitraži koji slovenska politika drži 'osnovom za daljnje razgovore', ali ne i konačnim sporazumom koji treba prihvatiti bez primjedaba. Slovenska oporba tvrdi, međutim, da je Rehnov prijedlog 'slab' i da se ne može popraviti eventualnim dopunama jer ne ispunjava slovenske zahtjeve oko rješenja granice na moru i izlaska i kontakta s otvorenim morem, te optužuje Pahorovu vladu da je do toga dovela njena slaba diplomatska angažiranost.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Samuel Žbogar zaključio 'Poboljšanje odnosa s RH najveće je Pahorovo postignuće' Slika nije dostupna Štite svoje interese Slovenija će ograničiti prodaju nekretnina strancima

>> 'Rješenje je stvar prestižne borbe Pahora i Janše'

'Slovenija podupire proces koji je pokrenula Europska komisija, a parlamentarnim strankama u utorak ću predložiti da prihvatimo one dopune koje su od bitnog značenja za Sloveniju', rekao je Pahor. Ako stranke taj prijedlog prihvate u utorak, onda bi Slovenija odgovor Rehnu mogla uputiti potkraj idućeg tjedna, a nakon toga bi od Europske komisije očekivala 'nov ili dopunjeni prijedlog', pojasnio je Pahor.

Slovenija za konačnu odluku treba vremena

 

Slovenski premijer objasnio je da bi Slovenija onda nakon dobivanja odgovora na svoje dopune ocijenila ispunjava li takav novi ili dopunjeni prijedlog slovenska očekivanja ili je rizik da stvar završi neuspjehom kako se dogodilo s 'prvim značajnim pokušajem za rješenje graničnog pitanja, sporazumom Drnovšek-Račan' prevelik, objasnio je Pahor.

Pahor je dodao da bi, ako odgovor Europske komisije pokaže da ga Slovenija može prihvatiti, onda takav novi prijedlog o rješavanju graničnog pitanja predložio na usvajanje vladi i parlamentu. Izjavu s objašnjenjima o stajalištu Slovenije prema Rehnovu prijedlogu Pahor je dao uoči odlaska u Prag, gdje će popodne sudjelovati u osnivanju Istočnog partnerstva, okvira za suradnju EU-a i država u njezinu istočnom susjedstvu.

Slovenski premijer kazao je da će tu prigodu iskoristiti i za objašnjenje slovenskih stajališta liderima Europske unije te dodao da Slovenija za konačnu odluku o Rehnovu prijedlogu treba vremena.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene