U Indiji pada broj zaraženih
U Indiji pada broj zaraženih Foto: Afp

Indija je u ponedjeljak zabilježila daljnje opadanje novih slučajeva koronavirusa, iako je dnevni broj umrlih iznad 4000, a stručnjaci su upozorili da brojke vjerojatno nisu pouzdane zbog manjka testiranja u ruralnim područjima, gdje se virus širi brzo.


Već mjesecima nijedan dio svijeta nije pogođen pandemijom kao Indija, dok je nova varijantna virusa pronađena ondje potaknula porast broja zaraženih koji je dnevno rastao za više od 400.000 slučajeva.

Vezani članci Koronavirus u Indiji Čak 50 liječnika umrlo u jednome danu od korone, situaciju zakomplicirala ciklona: "Nema bolničkih kreveta, nema lijekova" Uzimanje brisova za testiranje na koronavirus, ilustracija Najveći svjetski proizvođač cjepiva dovoljno doza imat će tek od kolovoza: Ovaj tjedan očekuju vrhunac vala uz 24 milijuna zaraženih

Čak i nakon opadanja u posljednjih nekoliko dana, stručnjaci su rekli da nije sigurno da je broj zaraženih došao do vrhunca, s time da raste uznemirenost kod kuće i u inozemstvu zbog nove, zaraznije varijante virusa B.1.617.

"Još uvijek ima dijelova zemlje koji nisu iskusili vrhunac te su još uvijek u usponu", rekla je glavna znanstvenica Svjetske zdravstvene organizacije Soumya Swaminathan.

Uzimanje brisova za testiranje na koronavirus, ilustracija Najveći svjetski proizvođač cjepiva dovoljno doza imat će tek od kolovoza: Ovaj tjedan očekuju vrhunac vala uz 24 milijuna zaraženih

Swaminathan je ukazala na zabrinjavajuće visoku nacionalnu stopu udjela pozitivnih, na oko 20 posto provedenih testiranja, kao znak da najgore još može doći.

"Testiranje je još uvijek neadekvatno u velikom broju saveznih država. A kad vidite udio pozitivnih u udjelu testiranih, očigledno je da ne testiramo dovoljno. Stoga krajnji brojevi ne znače ništa kad se uzmu sami za sebe; moraju se iščitavati unutar konteksta koliko je testiranja napravljeno, a koliki je udio pozitivnih", rekla je.

Koronavirus u Indiji - 2 Svjetsko žarište korone doseglo vrhunac vala? Četvrti dan zaredom manje od 400 tisuća novih slučajeva, broj umrlih i dalje visok

Počevši opadati prošli tjedan, s novim dnevnim brojem zaraženih od 281.386, prema podacima ministarstva zdravstva u ponedjeljak, radi se o padu ispod 300.000 prvi put od 21. travnja. Umrlo je 4106 osoba.

Prema trenutačnoj putanji, u nekoliko sljedećih dana ukupni broj zaraženih otkad je epidemija pogodila Indiju mogao bi prijeći 25 milijuna. Ukupan broj zabilježenih smrti iznosi 274.390.

Koronavirus u Indiji WHO se oglasio o soju korone koji izaziva zabrinutost u cijelom svijetu: "Postoje informacije koje upućuju na povećanu prenosivost"

Bolnice su morale odbijati pacijente, dok se mrtvačnice i krematoriji nisu mogli nositi s nagomilanim tijelima. Fotografije i televizijske snimke pogrebnih lomača na parkiralištima i leševa na obalama Gangesa potaknuli su nezadovoljstvo vladinim nošenjem s krizom.

Široko je prihvaćeno da službene brojke uvelike podcjenjuju stvarne učinke epidemije, dok neki stručnjaci govore da bi stvarne brojke zaraženih i umrlih mogle biti 10 puta veće.