Koronavirus u Indiji, ilustracija
Koronavirus u Indiji, ilustracija Foto: Afp

Indijski Vrhovni sud naredio je državnim vlastima da plate 672 američka dolara kao naknadu za svaku smrt od koronavirusa, kao način pomoći obiteljima da se nose s gubitkom, prema odredbi koju je vidio Reuters u utorak.


Indija je prijavila ukupno 449.260 smrtnih slučajeva, premda stručnjaci kažu da je brojka jako podcijenjena jer su mnogi umrli u udaljenoj unutrašnjosti zemlje. Stručnjaci kažu da se u velikim gradovima poput New Delhija veliki broj umrlih ne prijavljuje jer je bolnicama ponestalo slobodnih kreveta i zaliha kisika.

Podnositelji zahtjeva podnijeli su žalbu Vrhovnom sudu da nacionalna uprava za katastrofe, putem koje vlada pruža financijsku pomoć u prirodnim katastrofama poput potresa, osigura najmanje osam puta veću naknadu.

Vlada se u svojoj izjavi složila iz državnog fonda za katastrofe isplatiti minimalnu svotu koju će razdijeliti lokalne vlasti.

"Svi nadležni kojih se to tiče djelovat će u svrhu pomoći kako bi izbrisali suze onima koji pate zbog gubitka člana obitelji zbog COVID-19", navodi se u odluci Vrhovnog suda.

Ne zna se koliko je država ponudilo naknadu za smrt osobe umrle od COVID-19. U Tajlandu je čovjek dignuo tužbu protiv vladine radne skupine za borbu protiv COVID-19 i protiv premijera i drugih vladinih dužnosnika, zahtijevajući naknadu u visini 134.000 dolara zbog zanemarivanja dužnosti koja je bila uzrokom smrti njegova brata.

Indijski Vrhovni sud naredio je državnim administrativnim tijelima da skrate birokratske postupke i riješe sve zahtjeve unutar 30 dana od podnošenja.

Koronavirus, ilustracija Nacionalni stožer objavio brojke: Opet više od 1000 novozaraženih, provjerite stanje po županijama

Bolnica u BiH, ilustracija Zabrinjavajuće brojke kod susjeda: Pozitivan gotovo svaki četvrti testirani građanin, preminulo 39 oboljelih

Zdravstveni sustav u zemlji pucao je pod teretom ogromnog porasta broja zaraženih u travnju i svibnju, uvelike uzrokovanim zaraznijom i opasnijom delta varijantom virusa, zbog koje je prema službenim podacima samo u svibnju umrlo najmanje 170.000 ljudi.

Otada je broj umrlih oštro pao, a od kolovoza broj zaraženih smanjio se na oko 34.000.

Indija je prijavila ukupno 33.85 milijuna zaraženih i nakon nakon SAD-a, druga je zemlja po broju zaraženih u svijetu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju