Obiteljska liječnica progovorila je za Dnevnik Nove TV o slučaju svog pacijenta koji je dobio termin za operaciju u studenom 2016., ali ona do danas još nije obavljena.


U kvalitetniji život svakako spada i pravovremena liječnička pomoć. Domaći liječnici i bolnice se itekako trude nadomjestiti manjak novca, ali dogode se povremeno i neki slučajevi koji ulaze u anale neučinkovitosti i sporosti, poput slučaja pacijenta iz Samobora.

O svemu je progovorila njegova obiteljska liječnica, a pojašnjenje gdje je zapelo, potražili smo i u bolnici. 

Vezani članci HZZO pokrenuo novi sustav naručivanja Manje liste čekanja? HZZO pokrenuo novi sustav naručivanja na bolničke preglede i operacije Rehabilitacija i pokretanje šake (Foto: Dnevnik.hr) Stiže kraj dugim listama čekanja: U Rijeci predstavljeni novi uređaji koji će olakšati fizikalnu terapiju

Pacijent je od početka 2016. na bolovanju jer ima išijas. Mjesecima čeka na operaciju unatoč tome što je redovitim putem dobio termin.

"U 7. mjesecu prošle godine dobio je i termin za operativni zahvat tek u 11. mjesecu 2016. godine. Mi smo sve obavili što je trebalo, predoperativnu obradu. Dva dana prije zakazanog termina dobio je obavijest iz bolnice da je, na žalost, gužva, da ga ne mogu primiti u zakazani termin i da će biti telefonski obaviješten o novom danu", kaže Ines Balint, obiteljska liječnica.

Liječnica poručuje kako njezin pacijent svako malo zove u bolnicu kako bi saznao kada će doći na red. "Zadnja informacija od prije tri tjedna je da će vjerojatno uslijediti operativni zahvat nakon Uskrsa. Moj pacijent ima 43 godine, na bolovanju je. Njegovo zdravstveno stanje još ni dan-danas nije riješeno", kaže Balint.

Goran Mrak, predstojnik Klinike za neurokirurgiju KBC-a Zagreb, kaže kako ne može komentirati pojedini slučaj, no poručuje da može doći do određenih čekanja.

"Takvi slučajevi su mogući, ali nisu učestali. A da mi odgađamo pacijente koji su naručeni, to je isto točno. Budući da nam uvijek prioritet imaju vitalno ugroženi bolesnici. I zbog toga ljudi koji imaju degenerativne bolesti kralježnice uvijek se mogu odgoditi. To nisu hitna stanja", kaže Mrak.

Udruga pacijenata kaže je ovo na žalost klasičan primjer lošeg stanja u hrvatskom zdravstvu. "Ovo je još jedna teška povreda prava pacijenata na pravovremenu medicinsku uslugu. I pogotovo što se radi o osobi koja je radno aktivna, koja svojim radom pridonosi zdravstvenom sustavu, time je još i teže", kaže Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu.

Je li bolnica napravila propust, naknadno će se utvrditi. Dotični pacijent i dalje čeka na svoju operaciju, cijelo to vrijeme je na bolovanju, koje državu itekako košta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju