Obitelji Milanović iz Brkača kraj Motovuna prijeti deložacija. Sudac porečkog općinskog suda naložio ju je po treći put u mjesec dana. Obitelj tvrdi da je kredit, dignut prije 15 godina, preplaćen.


S obzirom da im je u mjesec dana deložacija naložena već treći put, obitelj tvrdi, da je kredit dignut prije 15 godina preplaćen. RBA štedionica ovršila je Milanoviće zbog neredovitog podmirivanja duga. Potraživanje banke podmireno je prodajom nekretnine firmi koja danas za nju od obitelji, ako želi ostati u njoj, traži 150 tisuća eura.

Vezani članci Ilustracija Razbijeno zločinačko udruženje: Trojica uhićena u Istri zbog krijumčarenja migranata Župan Boris Miletić i šef stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac "Mjere daju rezultate": Oglasio se istarski župan o redukcijama vode, pogledajte koliko su smanjili potrošnju

Obitelj Milanović strahuje da će do kraja tjedna ostati bez krova nad glavom. "Ovo je nešto najgore što mi se u životu dogodilo, sa svime što sam u životu prošla. To se ne može opisati, sram me je živjeti u ovoj državi", kaže Matea Milanović

"U Hrvatskoj nema takve mafije kao što je u Istri. Pogledajte po tim malim gradovima, po tim općinama šta se radi, to je strašno. Netko baci oko na vašu imovinu i onda ste gotovi", komentira Lino Milanović.

Lino je, kaže, sada sporni kredit podigao prije 15 godina. 80 tisuća eura potrošio je na obnovu kuće i liječenje kćeri. Dosad je ukupno, tvrdi, vratio 200 tisuća eura. Novac je, kaže, nosio i po kafićima odvjetniku RBA šetedionice.

Kredit nisu neko vrijeme mogli podmiriti. Na nekretninu, u ovom slučaju obiteljsku kuću, štedionica se uknjižila. "Slučaj za USKOK i za DORH,  jer nikome nije čudno da, recimo RBU nekretnine sad imaju adresu Burle 7 Medulin, a na toj istoj adresi je prijavljena firma našeg posrednika", čudi se Mikela Milanović.

Štedionica je ovršenu kuću prodala firmi iz grupacije, RBU nekretnini, a koja danas od obitelji, tvrde Milanovići, potražuje novih 150 tisuća eura. U Raiffeisenu tvrde da su s obitelji pokušali pronaći mirno rješenje, ali im to nije pošlo za rukom.

Spomenuto je društvo 2010. godine sklopilo s ovršenicima ugovor o kupoprodaji kojeg se oni nisu pridržavali i nisu isplatili kupoprodajnu cijenu kako je ugovoreno te je ugovor raskinut, iz čega proizlazi da se obitelj Milanović u nekretnini nalazi bespravno najmanje od 2009. godine.Temeljem navedenog, ovrha se ne vodi po prijedlogu banke, već po prijedlogu društva R.B.U. Nekretnine d.o.o.

Ista štedionica koja je osnovana u Austriji, u Hrvatskoj je podijelila pola milijuna eura kredita, dosad ovršila 226 nekretnina. Obitelj su ispred Općinskog suda u Puli na mirnom skupu došli poduprijeti članovi živog zida.

"Istra boluje od istih bolesti kao i cijela Hrvatska, od dužničkog ropstva, od ovršenih, ovakvih slučajeva i svega onog što nas čini jadnom Hrvatskom", kaže Damir Grunbaum iz Živog zida.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju