Obavijesti Video Pretražite Navigacija
svrstali ih pod pješake

Možda izgledaju bezopasno, ali s njima se nije za šaliti. O e-romobilima raspravljao je i Ustavni sud

Električni romobil (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Električni romobil (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Električni romobil (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Električni romobil (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Električni romobil (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Električni romobil (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dalibor Špadina (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Ustavni sud i električni romobili naizgled su nespojivi pojmovi, ali ne u sljedećoj priči. Ustavnim sucima na stol je došla ta tema i odlučili su e-romobiliste u prometu svrstati pod pješake. Odluka ne prolazi bez kritika - prometni stručnjaci tvrde da su e-romobili prebrzi i opasni da bi se vozili među pješacima.

E-romobil ako se sjuri nizbrdo može potegnuti i 30 kilometara na sat. Za Davora je idealno prijevozno sredstvo za kratke gradske relacije.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Kakofonija mišljenja Oglasila se profesorica ustavnog prava: "Ustavni sud krši zakon, odluka o Milanoviću je pogrešna..." Ustavni sud odlučio: Zoran Milanović ne može biti premijer Izbore ne dovode u pitanje Pročitajte cijelo upozorenje Zoranu Milanoviću koje je objavio Ustavni sud

''Uvijek treba biti oprezan, pratiti situaciju u prometu, pješake i to sve. Ima zvonce, kočnicu'', kaže Davor.

S ovim mašinama se nije za šaliti što pokazuje činjenica da je o njima raspravljao Ustavni sud, no s druge strane odlučio je da je ista stvar vozili se na električnom romobilu moćnih performansi ili išli pješice.

Prometni stručnjak Marušić kaže kako ni pješaci ni Ustavni sud, koji ih je svrstao u kategoriju pješaka, nisu svjesni prave opasnosti e-romobila na pločniku.

''Oni su pogibeljni na pločniku. Tom brzinom i tim malim, ali tvrdim prijevoznim sredstvom može se usmrtiti ili teško ozlijediti dijete ili staru osobu'', rekao je Marušić.

Osim vožnje pločnikom zbog odluke Ustavnog suda na e-romobilu se ne mora nositi kaciga ili, noću, reflektirajući prsluk. Sa suda nam nisu odgovorili kako im se na stolu uopće našla ova tema, koliko su vijećali, kao ni zašto su ih svrstali pod pješake.

Davor ih i prodaje i kaže da će ih biti sve više i više u prometu: ''Bilježimo svake godine porast u prodaji, a cijene su dosta otišle dolje znači postalo je dostupnije''.

I iz tog razloga prometni stručnjaci tvrde da bi e-romobilima trebalo ograničiti brzinu kretanja pločnikom na desetak kilometara na sat, uvesti zabranu vožnje preko zebre i propisati obvezno nošenje kacige.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene