Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar zdravstva Darko Milinović potvrdio je na novinskoj konferenciji da je svinjska gripa stigla u Hrvatsku. Riječ je o pacijentici iz Splita koja je stigla iz Sydneya!


Riječ je o prvom potvrđenom slučaju zaraze svinjskom gripom u Hrvatskoj. U referentnom centru je s četiri različita testa potvrđen virus svinjske gripe.

Vezani članci Gripa, Ilustracija Liječnici upozoravaju: Gripa nije nestala, mogla bi biti još opasnija, posebno za djecu Slika nije dostupna Split: Muškarac umro od svinjske gripe

1.srpnja je doputovala iz Sydneyja a drugi dan se javila u splitsku bolnicu s temperaturom 38 stupnjeva, kašljem i grloboljom. Sada se osjeća dobro i otpuštena je na kućnu njegu. Ministar Darko Milinović kazao je kako pacijenticu još ne liječe Tamifluom, već andolima i čajem. Ovoga puta, za razliku od prijašnjih, svi dodatni testovi će se napraviti u Hrvatskoj i neće se slati u London. Posljednji put, naime, iz Londona je došao krivi nalaz koji je govorio da je uzorak iz Hrvatske pozitivan na svinjsku gripu što se pokazalo netočnim. Tada je londonski laboratorij zamijenio uzorke.

>> U Argentini 43 osobe umrle od svinjske gripe

Milinović je dodao da su uslijedila epidemiološka ispitivanja kako bi se vidjelo s kim je pacijentica bila u kontaktu i ima li razloga za eventualno liječenje potencijalno zaraženih osoba.

Prije dva mjeseca ministar zdravstva sazvao izvanrednu presicu u Gospiću, no tada se pokazalo da je uzbuna bila lažna. Pacijentica iz Osijeka za koju se sumnjalo da je zaražena H1N1 virusom imala je tek običnu prehladu.