Poduzetnička obitelj iz Gorskog kotara (Foto: Dnevnik.hr)
Poduzetnička obitelj iz Gorskog kotara (Foto: Dnevnik.hr) Foto:DNEVNIK.hr

Sudbinu Hrvatske dijeli i Gorski kotar. Sve više mladih iseljava iz toga kraja. U pokušaju da ih se zadrži Županija u suradnji s državnim institucijama i HBOR-om trudi se omogućiti mladima lakšu realizaciju projekata, posebice u poljoprivredi i turizmu.


Bojan Francišković iz Begova razdolja, nastavlja obiteljsku tradiciju. Iskoristio je već neke mjere za ruralni razvoj. Nakon što su prestali s prodajom mlijeka, cijela se obitelj okrenula proizvodnji sira.

Vezani članci Dr. Alen Protić (Foto: Dnevnik.hr) Liječnici se još uvijek bore za život migranta kojeg je ranio policajac, sindikat tvrdi da je pištolj slučajno opalio Davor Božinović (Foto: Milan Sabic/PIXSELL) Ministar Božinović potvrdio: U Gorskom kotaru teže ozlijeđen migrant, operiran je u riječkoj bolnici

"Treba puno volje, želje, treba puno iskustva, strpljenja, treba snage, teško je, naporno", kaže Bojanova supruga Biljana.

I obitelj Krepenc iz Ravne Gore iskoristila je sredstva europskih fondova, posadila aroniju i osmislila liniju proizvoda.

I mladi u Primorju okreću se sve više poljoprivredi. "Glavni cilj koji smo si postavili je smokvarstvo, znači smokva je jedna kultura koja je nama priroda, a u biti je jako zanemarena", kaže Luka Stojičić, v.d. upravitelja OPZ Plodovi Vinodola.

Za sljedeću godinu u planu su novi programi za pomoć poljoprivrednicima u Primorsko-goranskoj županiji.

"Osmislili smo posebni kreditni program za financiranje ruralnog razvoja, ribarstvo i vinske omotnice gdje smo sad promijenili uvjete financiranja, smanjili kamatnu stopu", kaže Vesna Bartolović Stančić, voditeljica područnog ureda za Primorje i Gorski kotar HBOR-a.

Zbog svega toga, možda se već dogodine još pokoja mlada obitelj ugleda na Franciškoviće i Krepence s početka priče pa Gorski kotar opet zaživi.