Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Može li država zadržati mlade?

Oni su primjer uspjeha: Kad bi bilo više obitelji poput njihove Gorski kotar opet bi zaživio

Poduzetnička obitelj iz Gorskog kotara (Foto: Dnevnik.hr)
Poduzetnička obitelj iz Gorskog kotara (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Sudbinu Hrvatske dijeli i Gorski kotar. Sve više mladih iseljava iz toga kraja. U pokušaju da ih se zadrži Županija u suradnji s državnim institucijama i HBOR-om trudi se omogućiti mladima lakšu realizaciju projekata, posebice u poljoprivredi i turizmu.

Bojan Francišković iz Begova razdolja, nastavlja obiteljsku tradiciju. Iskoristio je već neke mjere za ruralni razvoj. Nakon što su prestali s prodajom mlijeka, cijela se obitelj okrenula proizvodnji sira.

Pročitajte i ovo Ulovljena divlja mačka - 3 Nevjerojatna priča Usred Gorskog kotara lutala je divlja mačka, sada je na sigurnom: "Vidim neku životinju kako leži na mojoj mački i kolje je za vrat" Ilustracija Početak za mlade U ovom dijelu Hrvatske mladima se nudi povoljno zemljište za kuću

"Treba puno volje, želje, treba puno iskustva, strpljenja, treba snage, teško je, naporno", kaže Bojanova supruga Biljana.

I obitelj Krepenc iz Ravne Gore iskoristila je sredstva europskih fondova, posadila aroniju i osmislila liniju proizvoda.

I mladi u Primorju okreću se sve više poljoprivredi. "Glavni cilj koji smo si postavili je smokvarstvo, znači smokva je jedna kultura koja je nama priroda, a u biti je jako zanemarena", kaže Luka Stojičić, v.d. upravitelja OPZ Plodovi Vinodola.

Za sljedeću godinu u planu su novi programi za pomoć poljoprivrednicima u Primorsko-goranskoj županiji.

"Osmislili smo posebni kreditni program za financiranje ruralnog razvoja, ribarstvo i vinske omotnice gdje smo sad promijenili uvjete financiranja, smanjili kamatnu stopu", kaže Vesna Bartolović Stančić, voditeljica područnog ureda za Primorje i Gorski kotar HBOR-a.

Zbog svega toga, možda se već dogodine još pokoja mlada obitelj ugleda na Franciškoviće i Krepence s početka priče pa Gorski kotar opet zaživi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene