Američki Route 66. legendarna je američka cesta, koja povezuje istok i zapad zemlje, duga 4.000 kilometara. Otvorena je kasnih 20-ih godina prošloga stoljeća, a generacije i generacije Amerikanaca putovale su njome u potrazi za boljim životom.


Dašak tog slobodnjačkog američkog duha stigao je i kod nas - zahvaljujući Route 66 festivalu koji se održava pred Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Vezani članci Koronavirus u SAD-u Tisućama prijeti otkaz jer se odbijaju cijepiti, među njima i policajci, liječnici, medicinske sestre, treneri na sveučilištu... Reklama CIA-e Nastavlja se širenje misteriozne bolesti koja uzrokuje velike bolove, mučninu i vrtloglavicu: Neki ju smatraju oružjem

Glazba, klubovi, automobili, sve to čini najpoznatiju, ali i najopjevaniju cestu svijeta. Raj je to za avanturiste. Put, koji je prošle godine, proputovala i mlada Hrvatica Riana Petanjek. 'Vozim motor od 15 godine, tako da mi je samo zbog te činjenice, što sam ajmo reći bajker, Route zanimljiva po tome, kao i svim ostalim bajkerima', rekla je Riana.

Sa sobom je ponijela ove prekrasne fotografije. A na putovanje života, podrazumijeva se - na Route 66, sprema se i Željko Dolenec s grupom prijatelja. 'Bit će nas 11, od toga će biti 4 žene. To je jedan dugogodišnji san, to je putovanje života koje napravite jedanput u životu i onda ono što vam ostane pamtite', ispričao je Željko.

Najskuplje putovanje košta 10 milijuna dolara i traje dvije godine!

Dašak tog slobodnjačkog američkog duha stigao je i u Zagreb. Festival Route 66 doveo je američku kulinarsku zvijezdu - šefa Chrisa Williamsa. 'Pripremat ću poznata američka rebarca, pohanu piletinu, jer svi Amerikanci to jedu i riblje takose', kaže Chris.

Posjetio je tržnicu Dolac, probao naše maslinovo ulje, med. Oduševio se, a osmijeh na lice izmamile su mu - šumske jagode.

'Nikad nisam vidio ništa slično. Podsjećaju me na jagode koje pokušavam uzgojiti, ali propadnu prije nego što se u potpunosti razviju', rekao je Chris koji sutra putuje u Dubrovnik. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju