Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetski dan

Ova bolest prvi je uzrok invalidnosti i drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko društvo za prevenciju moždanog udara (HDPMU) obilježava danas Svjetski dan moždanog udara, koji je prvi uzrok invalidnosti i drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj, a cilj je upoznati javnost sa čimbenicima rizika poput alkoholizma i pušenja, te podizanje svijesti o prevenciji i potrebi očuvanja zdravlja mozga.

U borbi protiv moždanog udara ključna je prevencija - rano otkrivanje promjena na žilama i čimbenika rizika, promjena životnog stila i po potrebi uzimanje lijekova, ističe predsjednica HDPMU-a Vida Demarin.

Pročitajte i ovo Svjetski dan moždanog udara - 1 Poražavajuća statistika Jedan je od najčešćih uzročnika smrtnosti, ali i vodeći uzrok trajne invalidnosti: Kako ga spriječiti? Slika nije dostupna Bolest modernog doba Evo koji su najčešći simptomi moždanog udara!

Najčešći uzrok moždanog udara oštećene su krvne žile u mozgu, naslage masnoća, vezivnog tkiva, ugrušaka i kalcija koji ih sužavaju, začepljuju i slabe njihove stijenke. Zbog začepljenja ili puknuća krvne žile, te nedovoljne opskrbljenosti kisikom i hranjivim tvarima, odumiru živčane stanice. Posljedica može biti smrt, invalidnost, ali demencija, zbog čega je moždani udar i veliki socioekonomski problem.

U procjenama rizika važno je redovito mjeriti krvni tlak, masnoće u krvi i kontrolirati stanje srca. Nakon prvih simptoma što prije treba potražiti liječničku pomoć, ističe Demarin koja će večeras u 19 sati u prostorijama Hrvatskog liječničkog doma upoznati javnost s novim spoznajama u prevenciji, dijagnostici, liječenju i rehabilitaciji moždanog udara.

Ljudski mozak možda može sam pobijediti strašnu bolest?!

Upozorava na potrebu brze reakcije na simptome poput utrnulosti ili oduzetosti lica, ruku ili nogu, poremećaja govora, naglog zamagljenja vida, jake glavobolje praćene povraćanjem ili gubitkom ravnoteže. Pacijent bi se unutar tri sata trebao javiti u neurološku ustanovu radi hitne obrade i početka rehabilitacije oštećenih područja mozga, što može značajno smanjiti posljedice.

U povodu Svjetskog dana moždanog udara HDPMU organizira javnozdravstvene akcije kojima želi upozoriti javnost na rizike. U Gradskim ljekarnama u Zagrebu građani su danas mogli ispuniti posebno dizajnirani upitnik, te besplatno mjeriti krvni tlak i šećer.

Pokrenuta je i dvogodišnja kampanja "Ja sam žena: Moždani udar me pogađa!" kako bi se podigla svijest žena o važnosti prevencije, s obzirom da podaci pokazuju da smrtnost žena dva puta češće uzrokuje moždani udar nego rak dojke.

Moždani udar je drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj, treći uzrok smrtnosti u zemljama zapadne Europe, a prvi uzrok invaliditeta u svijetu i kod nas. Podaci govore da 15 milijuna ljudi diljem svijeta na godinu doživi moždani udar, a njih gotovo šest milijuna umre od posljedica. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene