U Zagrebu je počela svečanost otvaranja takozvanih Bandićevih fontana. Ovo je projekt koji je podigao veliku političku prašinu.


Dvije fontane, vrijedne 18,4 milijuna kuna, puštene su u probni zimski režim rada u Ulici hrvatske bratske zajednice u Zagrebu. Svečanom otvorenju, uz kulturno-umjetnički program, nazočili su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predstavnici Grada Zagreba i stotinjak okupljenih građana.

Vezani članci Gordana Pasanec Aktivisti otkrili kakav performans pripremaju na suđenju Bandiću: "Znat će se da smo unutra, budite sigurni" Nina Badrić (Foto: Instagram) Nina Badrić otkrila detalje svog ljubavnog statusa te napokon progovorila o onom pravom

Na novinarska pitanja o fontanama, građani su većinom blagonaklono odgovarali, no tijekom programa bilo je i povika negodovanja pa i transparenata s pitanjem kamo je otišlo '18,5 milijuna kuna'.

Radovi na fontanama, prema prvonagrađenom radu arhitektice Helene Paver Njirić, trajali su šest mjeseci. Tijekom probnog rada sljedeća tri mjeseca testirat će se multimedijalni sustav fontana i njihovih ruptura. Sljedeće godine, ističu u Gradu, trebale bi biti otvorene još tri fontane, čime bi Zagreb dobio novu prepoznatljivu vizuru i reprezentativni ulaz u grad.

Od samog početka za takozvane Bandićeve fontane vezane su razne kontroverze. Iako je gradska skupština bila protiv projekta gradonačelnik ga je uspio progurati. Krajem rujna ministarstvo gospodarstva utvrdilo je da je prekršen zakon o javnoj nabavi. Glavni projekt je mijenjan, obveza grada bila je raspisivanje novog natječaja za izvođača radova, ali to nije napravljeno.

>> Probni rad 'Bandićevih fontana'

Nije poznato odakle je gradonačelnik Milan Bandić prikupio novac za izgradnju, jer nije bio predviđen u gradskom proračunu. Bandića se napadalo i da novac, kojeg je ionako sve manje, troši za krivu namjenu. Sve to nije ga zaustavilo, ostao je dosljedan sebi.

Za 90 dana, nakon probnog režima, proradit će još tri fontane i time će ovaj dio Zagreba dobiti davno zamišljeni izgled kakav priliči jednoj europskoj metropoli, naglašavaju iz gradske uprave.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook