Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROBLEMI BEZ KRAJA

Obnova stoji, ministar leti? Plenkovića jedno pitanje izbacilo iz takta, a na Baniju ove godine više neće

Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković Galerija 1/1 >>
Zadatak je svih ministara da se ubrza obnova, poručio je premijer Andrej Plenković u izjavi za medije nakon sastanka sa županima u Čakovcu. Nagađanja o odlasku ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivana Paladine nije želio komentirati.

U Čakovec je stigao predsjednik Vlade Andrej Plenković. Sastao se s međimurskim županom Matijom Posavcem i gradonačelnicom Ljerkom Cividini. Sudjelovao je i na sastanku sa županima uključenima u Razvojni sporazum za sjever Hrvatske, nakon kojega je potpisan niz vrijednih ugovora.

Pitanja o aktualnim temama nije mogao izbjeći, a nagađanja o novom resetiranju Banskih dvora u izjavi za medije nakon sastanka nazvao je spekulacijama.

''Preko Božića sam se posvetio obitelji, tek jutros sam krenuo pratiti medijsko ozračje, koje se stvorilo ne znam otkud. Naš zajednički posao svih ministara, ne samo Paladine ili Hanžeka, nego svih jest da ubrzaju obnovu'', kazao je Plenković u izjavi za medije nakon sastanka upitan o budućnosti ministra čiju se smjenu zaziva, a neki su shvatili da ga je kritizirao i sam Plenković.

''Imam dojam da ste dobili zadatak loviti ministre po špici''

''Ovo drugo su neke špekulacije koje ne kanim dalje komentirati'', poručio je i pozvao da se još jednom posluša što je govorio: ''Kad sam rekao da je obnova nestvarno spora, znači da treba ubrzati izgradnju zamjenskih kuća i konstrukcijsku obnovu.''

Na opetovana pitanja novinara o nagađanjima da je Paladina rekao da će otići do kraja siječnja Plenković je kazao: ''Imam dojam da ste dobili zadaću da preko Badnjaka lovite ministre na špici i da ih lovite u ofsajdu. Mene love već šest godina pa ništa, neće ni sada.''

Upitan o izjavi SDSS-ova Milorada Pupovca da se čaša strpljenja prelila i da se mora napraviti rez po pitanju obnove, Plenković je rekao da on tu izjavu nije vidio.

Na pitanje o mogućnosti prijevremenih izbora i problemima sa žetončićima Plenković je kazao da će izbori biti kad će izbori biti. Pitanje o žetončićima nije mu dobro sjelo te je podsjetio na to da postoje i oni koji su u Saboru bili protiv Vladine odluke o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

''Tko su 'žetončići'? Pitajte ona 54 u Saboru koja su bila protiv sudjelovanja Hrvatske u misiji vojne pomoći Ukrajini. Zašto se nisu okuražili uključiti? Što se tiče izbora, oni će biti kada će biti. Zadovoljni smo rejtingom stranke s razlogom i nismo rezultate postigli bez razloga'', poručio je Plenković.

Potvrdio je ranija nagađanja da on na Baniju ove godine više neće. Naime, za koji dan bit će točno dvije godine od potresa koji je razorio Baniju. Prošle godine u posjetu Petrinji netko ga je zamalo pogodio grudom snijega.

''Nećemo jer smo bili prije koji dan, imamo puno obaveza danas i sutra, pripremamo se za Schengen i euro. Obnova je stalni prioritet'', poručio je Plenković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SPORA OBNOVA Grmoja najavio opoziv: ''Licemjerje, Plenković sada sve nastoji prebaciti na leđa Paladine''

Sporazumom vrijednim 15,2 milijarde kuna potpisanim prije točno godinu dana u Varaždinu obuhvaćeno je pet sjeverozapadnih županija: Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorsku, Varaždinska i Međimurska županija.

Razvojni sporazum inspiriran je vrlo dobrom provedbom i realizacijom sličnog projekta za Slavoniju, Baranju i Srijem, istaknuo je Plenković i zahvalio županima na inicijativi i dobroj suradnji, koja, kako je istaknuo, traje već sedam godina.

''Želimo da se to nastavi i da ta višerazinska dimenzija upravljanja Hrvatskom dobro funkcionira. Zato mi je drago da će ovaj indikativni popis od 36 infrastrukturnih i razvojnih projekata danas malo dobiti neke konkretne konture'', rekao je Plenković, koji je županima uručio ugovore vrijedne 66,5 milijuna kuna za poticanje regionalnog i lokalnog razvoja u unapređenju obrazovne, prometne, vodokomunalne, zdravstvene i druge infrastrukture.

Na Međimursku županiju odnosi se sedam razvojnih projekata vrijednih 816 milijuna kuna te dva prijedloga za dodatno sufinanciranje.

Plenković je naglasio važnost bolje prometne povezanosti ovih županija, posebice brzu cestu prema Bjelovaru i prema Koprivnici, rješavanje obilaznica u Međimurju te dodatna ulaganja u željezničku infrastrukturu u ovom desetljeću, koja je, kako ističe, dugi niz godina bila zanemarena.

''Sjever Hrvatske najproduktivniji hrvatski kraj''

Domaćin sastanka, međimurski župan Matija Posavec, naglasio je da je sjever Hrvatske sa svojih pet županija najproduktivniji hrvatski kraj: ''Većina tih županija dvostruko više izvozi nego uvozi. Prema tome, da je slika sjevera Hrvatske slika ukupnog hrvatskog gospodarstva, imali bismo puno manje problema. Naravno, kada imate lokomotivu, Hrvatska u tu lokomotivu treba ulijevati još više goriva kako bi ona vozila još brže.''

Kao ključ istaknuo je cestu koja spaja dva sjedišta županija čija je udaljenost samo osam kilometra: ''Nikako da 15 godina izgradimo tu obilaznicu, koja čak niti puno ne košta.''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poruka predsjednika Vlade Plenković čestitao Božić: "Svjesni da je još puno posla i izazova pred nama"

Čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini, piše Hinasmatra kako je ovaj Sporazum stvarni početak rješavanja specifičnih problema ove regije na koje župani, gradonačelnici i načelnici upozoravaju već duže vrijeme.

"Ovaj dio Hrvatske lokomotiva je koja vuče Hrvatsku prema zapadu te sam sigurna da će od njega koristi imati cijela Hrvatska. Sigurna sam da će se ovdje najprije pokazati prednost ulaska u šengensko područje i eurozonu te da će naše gospodarstvo vrlo brzo kapitalizirati ovo potpuno integriranje u zajednički europski ekonomski prostor", rekla je Cividini.

Uz premijera su bili i Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture, Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Marin Piletić, ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, Vili Beroš, ministar zdravstva i Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene