Dok mnoga mjesta od masovnog turizma ne mogu normalno živjeti, općina Klis zaradom od turizma financira javne sadržaje. Osobito za mlade obitelji.

Galerija


Zahvaljujući popularnosti američke TV serije koja se snimala na Kliškoj tvrđavi, ovaj turistički slabo poznat kraj doživio je procvat. Broj noćenja je u porastu za četrdeset posto u odnosu na prošlu godinu.

Vezani članci Marina Kovačić (Foto: Dnevnik.hr) Ne viđa se često: Iz Rusije se vratila s medaljom izvrsnosti i ne želi napustiti Hrvatsku Bazen u dvorištu (Foto: Dnevnik.hr) Dosad su bili poznati kao grad s najviše Mercedesa, no uskoro će biti poznati po najviše kuća za odmor s bazenima

Novac od ulaznica, koje se prodaju za 30 i 60 kuna, vraća se u projekte koje Klis čine ugodnim mjestom za život.

''Uspjeli smo naći sredstva za sve one stvari koje čine život u jednom ovakvom mjestu boljim, a zahvalnost dugujemo Tvrđavi Klis'', rekao je Jakov Vetma, načelnik općine Klis.

Do kraja godine očekuje se sto tisuća posjetitelja i prihod između pet i šest milijuna kuna. Velik iznos za općinu od tek pet tisuća stanovnika.

''Ta sredstva pretočimo u svakodnevni život naših stanovnika i po pitanju infrastrukture. Prije svega nas sada zanima demografska obnova. Do kraja kolovoza ide natječaj za status majke odgajateljice'', rekao je Jakov Vetma, načelnik općine Klis.

Drugu godinu za redom bilježe pozitivan prirodni prirast. ''Ovo vam je definitivno najbolje mjesto na svijetu, naš Beverly Klis takozvani. Hoćete za djecu, hoćete za život, sve je blizu, sve vam je na ruku. Autom ste u gradu za tren'', kazala je Marijana iz Klisa.

''Ne samo Klis nego i okolna sela koja su vrlo pitoma i lijepa'', ističe Vesna.

Mladim obiteljima ponudit će povoljna zemljišta za izgradnju obiteljskih kuća. Rijedak je ovo primjer kad građani mogu reći kako žive bolje zahvaljujući turizmu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr