Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EUROPSKI FONDOVI

Legendarnu hrvatsku tvrđavu uskoro čeka velika obnova: Iznos je basnoslovan - "Trebalo bi nam vjerojatno 100 godina da ovo napravimo"

Aktualno Galerija Novi sjaj kninske tvrđave - 4 Novi sjaj kninske tvrđave - 4 Foto: DNEVNIK.hr Novi sjaj kninske tvrđave - 3 Novi sjaj kninske tvrđave - 3 Foto: DNEVNIK.hr Novi sjaj kninske tvrđave - 2 Novi sjaj kninske tvrđave - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Novi sjaj kninske tvrđave - 1 Galerija 1/4 >>
Kninska tvrđava zasjat će novim sjajem. Na tu utvrdu, zahvaljujući europskom novcu, stigli su bageri. U Gradu vjeruju kako će obnovom utvrde otvoriti novu stranicu i ispisivati turističku priču Knina.

Kninska tvrđava utkana je u povijest države. A sad joj se smiješi blistava budućnost. To je samo dio nove kninske priče jer barutana postaje vinoteka sa suvenirnicom, ugradit će se i tribine s 300 sjedećih mjesta, a više od dva kilometra bedema svijetlit će i noću.

Kninska tvrđava druga je najveća vojna utvrda u Europi, radovi na njoj izvode se uz blagoslov konzervatora, a stajat će 53 milijuna kuna. Da nije novca iz europske blagajne, bila bi to nemoguća misija.

"S obzirom na naše prihode koje imamo od prodaje ulaznica i suvenira, trebalo bi nam vjerojatno 100 godina da napravimo ovo", kazao je v.d. ravnatelja kninskog muzeja Ante Šimić.

Novac, kaže, očekuju i od Ministarstva kulture za jedan zid koji nije obuhvaćen projektom, a treba obnovu. Radovi bi trebali biti gotovi do kraja sljedeće godine, a krajnji je cilj da ova utvrda živi sve dane u godini i privuče što više posjetitelja. Ove sezone na krov Knina popelo se 15 tisuća ljudi.

Pročitajte i ovo Ilustracija izvješće revizora Muljanje s EU fondovima? Nepravilno potrošeno više od pet milijardi eura: "Ne spada pod prijevare, ali..."

"Kninska tvrđava uistinu je predivna, golema je, veća nego što sam očekivala i stvarno mi se sviđa gradnja sa svim tim stijenama", rekla je Zaskya, turistkinja iz Njemačke.

Mladi se vraćaju u Knin

Kninjani pripremaju i zipline s kninske tvrđave preko rijeke Krke. Uz tvrđavu, poručuju iz gradske uprave, uređuju se i dio staroga grada, sadržaji uz Krku te se razvija poduzetnička infrastruktura.

"Čak 2020. imali smo zaustavljanje odljeva stanovništva odavde, a sad bilježimo i povratak nekih mladih ljudi koji su napustili grad Knin", poručio je kninski gradonačelnik Marijo Čačić.

Pročitajte i ovo Katarino Savčić - 2 ŽIVOT MLADE OBITELJI Mnogi su već otišli, ali ima i onih koji ostaju u Zvonimirovu gradu: "Smatram ga idealnim za graditi obitelj - predivan gradić koji ima sve"

Nova radna mjesta, uz novi sjaj tvrđave, znače i bolju perspektivu Zvonimirova grada u budućnosti.

Više o obnovi kninske tvrđave pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Sanje Jurišić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene