Otpad iz Dubrovnika svaki će dan putovati u 500 kilometara udaljenu Gunju. Dubrovnik je za to spreman izdvojiti 24 milijuna kuna, jer alternative nema.


Njihovo odlagalište je puno, baš kao i ona u ostatku Dalmacije. Gunja će zaraditi, ali kratkočno jer sva odlaglišta moraju biti sanirana do kraja iduće godine. Otpad s juga na sjever trebao bi krenuti uskoro.

Vezani članci Tomislav Tomašević Tomašević otkrio koliko su kazni i upozorenja ovih dana napisali komunalni redari Dubrovački otpad (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Dubrovniku prijeti potencijalna ekološka bomba, a vlasti odgađaju djelovanje

"Ja se nadam u roku dva do tri mjeseca. Mi ćemo idući tjedan donijeti odluku na Skupštini društva Čistoća da sve potrebne postupke se provede", ističe dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.

Na dubrovačkom odlagalištu Grabovica mjesta više nema. "Mi imamo slobodnih kapaciteta, negdje preko 20 tisuća tona", kaže Hrvoje Lucić, načelnik općine Gunja.

Poslali su ponudu Dubrovniku i oni su prihvatili. "Osim otpada mi ovim dogovorom dobivamo jako puno puno novca", dodaje Lucić.

Četiri milijuna kuna, kaže načelnik. Dvostruko više od proračuna Gunje. Dok on planira projekte od tog novca, pa i ukidanje komunalne naknade za svoje sumještane u idućoj godini, oni taj plan gledaju sa sumnjom. Kamioni će svaki dan voziti za Gunju.

"Napravit ćemo pretovarnu stanicu, Dubrovčani će plaćati više, Župljani, Konavljani i primorci zbog nečijeg nemara i nedogovornosti, a to nije Grad Dubrovnik, to je isključivo županija i nadležna tijela", poručuje Vlahušić.

"Odlaganje otpada će biti riješeno onog trenutka kada dostignemo zadane ciljeve pri odlaganju otpada. Inače, Čistoća Dubrovnik ima u visokom stupnju realizacije i projekt sortirnice suhih reciklata", kaže Nataša Gabričević, direktorica Čistoće Dubrovnik.

Baš kao i u Dubrovniku, prepuna odlagališta muče cijelu Dalmaciju. Moraju ih sanirati do 2018. Alternative nema pa svi oni upiru prstom u ministra Dobrovića koji još nije donio plan gospodarenja otpadom. Ministarstvo odgovara da su sanacija odlagališta i odvojeno prikupljanje otpada zadaća lokalnih jedinica, a Plan je u fazi donošenja.

Puno posla čeka i Zagreb. Upitna je i naplata. Prvo je Visoki upravni sud ukinuo djelove Čistoćina cjenika, jer je utvrdio kako je obračun po volumenu spremnika i broju odvoza na štetu potrošača. Prekjučer je općinski građanski sud u presudi konstatirao da je obračun po kvadraturi stana nezakonit. Bandić odgovara.

"To ste vi sebi utupili u glavu da je nezakonito. Da je nezakonito ja bih već odgovarao", kaže zagrebački gradonačelnik. Iako građani tvrde jedno, i holding uvjerava kako se ne obračunava po površini stana. Poručuje kako cijene jasnije definirali kada bi ministar Dobrović donio uredbu koja precizira način naplate.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju