Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Majke bijesne

Evo kad će biti isplaćene porodiljne naknade, pogledajte koje je službeno objašnjenje za kašnjenje

Majka i dijete
Majka i dijete Foto: Getty Images
HZZO je 1. lipnja započeo s implementacijom novog informatičkog sustava zbog zastarjelosti sustava iz 1994. godine. To je uzrokovalo kašnjenja isplata.

Nakon što je zbog implementacije novog informatičkog sustava kroz projekt eHZZO došlo do kašnjenja isplata naknada plaća za rodiljni dopust za zaposlene i samozaposlene majke, kao i naknade zbog komplikacija u vezi s trudnoćom i porodom, korištenja rodiljnog dopusta te rodiljnog dopusta kao prava na rad u polovici radnog vremena, iz HZZO-a se ispričavaju korisnicima te objašnjavaju zašto je došlo do kašnjenja.

"Unatoč dugotrajnim pripremama, bilo je potrebno obaviti dodatne kontrole, podešavanja i prilagodbe novog sustava postojećim procesima, što je uzrokovalo neočekivana kašnjenja isplata pojedinim korisnicima. Ovo je bio prvi mjesec rada novog sustava te u narednim mjesecima ne očekujemo više takve situacije", poručuju iz HZZO-a.

Sve naknade, kažu, bit će isplaćene u utorak i srijedu. Ipak, naglasili su, nije zapravo riječ o velikom kašnjenju.

"Ministarstvo financija propisalo je da se rodiljne i roditeljske potpore na teret proračuna isplaćuju od 17. do 25. lipnja za prethodni mjesec", kažu iz HZZO-a.

Pročitajte i ovo Madina Hosseini sedam godina od smrti Obitelj poginule djevojčice podnijela novu ustavnu tužbu protiv Hrvatske

Osim toga, kako su nam javili čitatelji, kasne i isplate rodiljnih i roditeljskih potpora koje isplaćuje Ministarstvo demografije i useljeništva. 

"Zbog prelaska na novi sustav rada privremeno kasne isplate rodiljnih naknada. Rodiljne i roditeljske potpore koje se isplaćuju na teret državnog proračuna, a za koje HZZO radi izračune za Ministarstvo demografije i useljeništva prema terminskom planu Ministarstva, bit će isplaćene danas i sutra. Ako postoje primjeri korisnica koje nisu dobile redovitu isplatu, molimo da se izravno obrate HZZO-u s OIB-om", napisali su iz Ministarstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene