Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je kome što obećao?

Pobuna otočana: Blokirali uplovljavanje trajekta - traže cestu, a mogli bi ostati bez milijuna eura

Aktualno Galerija Željana Brkić Željana Brkić Foto: DNEVNIK.hr Tanis Seršić, Jadrolinija Tanis Seršić, Jadrolinija Foto: DNEVNIK.hr Pobuna Kaprije - 1 Pobuna Kaprije - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pobuna Kaprije - 2 Pobuna Kaprije - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Pobuna Kaprije - 3 Galerija 1/6 >>
Mještani Kaprija su ponovno blokirali pristajanje trajekta uz novo pristranište. Žele obećanu pristupnu cestu. A kako je novac za izgradnju novog pristaništa povučen iz europske blagajne, iz institucija tvrde da prijeti opasnost od vraćanja gotovo četiri milijuna eura. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

Brodica ispred trajekta, 20-ak Kaprijana na kopnu, na novom pristaništu. Cilj je blokirati uplovljavanje trajekta na tom mjestu. I to ne prvi put. Pa se trajekt okrenuo tik pred otokom. Otočani, kao ni ekipa Dnevnika Nove TV, na Kaprije se iskrcali nisu.

"Ja sam na strani naših otočana, samo mi je to sad nezgodno uletilo jer eto, moram se iskrcat", kaže Antonija Radovčić.

"Ako se pusti riva, doći će i cesta. Ne podržavam prosvjed, ne!", komentirala je Željana Brkić.

Zapovjednik trajekta Tanis Seršić kaže da je dobio nalog da od danas pristaje u novu luku, ali barke su blokirale prilaz: "Mi ne možemo dovodit u rizik nikoga."

Pročitajte i ovo Ante Ćorušić Za Dnevnik Nove TV HDZ-ov šef Rebra pokušao objasniti zašto nije odmah izvijestio javnost o legioneli: "Nismo htjeli dizati paniku"

Trajekt bi ljeti na Kaprije trebao pristajati četiri puta na dan. Plovidba se nastavila do susjednog Žirja.

Trn u oku Kaprijana je pristupna cesta. Duga oko 900 metara, a bez njezina uređenja, kažu, ne žele ni novo pristanište.

"Naš gradonačelnik je nama obećao da će se napraviti pristupni putevi u isto vrijeme kad dođe i riva. Međutim, ništa od toga nema. Sada govori da to nije obećao", rekao je Miro Radovčić s Kaprija.

Kod gradonačelnika su bili u veljači ove godine, a dok god se obećanje ne ispuni, kažu, blokirat će pristajanje trajekta. Iz Grada odgovaraju da su probali s uređenjem ceste, ali ni otočani se sami sa sobom dogovoriti ne mogu što bi – cestu na otoku bez automobila, proširenje postojeće ceste ili muliće.

Iz Županijske lučke uprave i resornog Ministarstva poručuju: cesta nikad nije bila dio njihovog projekta, a u zraku visi 3,2 milijuna eura iz europske blagajne jer radovi su završeni prošloga ljeta.

"Pozivam na razum gradonačelnika, naravno i župana, i sve one koji su akteri u toj priči da što prije riješimo pitanje te pristupne ceste", komentirao je Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora prometa i infrastrukture, i dodao da će ako treba financijski pomoći i Vlada.

Pročitajte i ovo Vili Beroš, ministar zdravstva Opasna bakterija Beroš nije znao za legionelu u najvećoj hrvatskoj bolnici: "Posjetit ću Rebro"

Butković je rekao i kako ih dosad za cestu nitko nije pitao pomoć. A dok traje blokada novog trajektnog pristaništa, jedina veza otoka s kopnom je brzobrodska linija koja i dalje pristaje uz staru rivu, u središtu mjesta.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene