Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uplaćeno 7,5 milijuna eura

Ministarstvo se oglasilo o dugovima prema veledrogerijama

Lijekovi
Lijekovi Foto: Getty Images
Ministarstvo zdravstva poručilo je nakon upozorenja veledrogerija o novom povećanju duga bolnica, da je iznos obveza na kraju svibnja bio približno isti kao i u isto vrijeme lani te da je prošli tjedan bolnicama isplaćeno 7,5 milijuna eura za podmirenje obveza s očekuje i dodatna isplata.

HUP–Koordinacija veledrogerija upozorila je u utorak na povijesno najveći dug bolnica za lijekove i medicinski potrošni materijal prema veledrogerijama u iznosu od 600 milijuna eura. 

Ministarstvo zdravstva se oglasilo na ove tvrdnje te poručilo da oni, HZZO i Ministarstvo financija već dugo održavaju partnerski odnos s veledrogerijama kako bi osigurali održivost zdravstvenog sustava te da je dogovoreno smanjenje rokova dospijeća obveza prema dobavljačima, 120 dana za ljekarne te 180 dana za bolničke zdravstvene ustanove

Pročitajte i ovo Majka i dijete Majke bijesne Evo kad će biti isplaćene porodiljne naknade, pogledajte koje je službeno objašnjenje za kašnjenje

Na dan 31. prosinca 2023. ljekarne su zadržale dospjele obveze ispod 120 dana, a bolničke zdravstvene ustanove na prosječno manje od 180 dana. U 2024. godini nastavljaju se napori za rješavanje ovog problema, uključujući prošlotjednu isplatu od 7,5 milijuna eura bolničkim ustanovama za podmirenje dospjelih obveza te se očekuju i dodatne isplate u narednom razdoblju.

Minstarstvo zdravstva dodaje: "Važno je posebno naglasiti da se iznos ukupnih i dospjelih obveza na dan 31. svibnja 2024. godine nalazi na približno istoj razini kao i prethodne 2023. godine što ne odgovara opisu “povijesnog duga” koji se spominje u javnom prostoru."

Pročitajte i ovo Robert Ljutić Nastavlja se suđenje Snimke otkrivaju kako se u Zagrebu izvlačio novac: "Samo žderu, piju i putuju. Žao mi je što se više nisam nakrao"

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene