Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TKO JE KRIV

Otkriveno kako su splitski učenici dobili krivi test na državnoj maturi, određen i datum novog ispita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog toga što su u splitskoj Obrtnoj tehničkoj školi podijeljeni krivi ispiti, odgođena je državna matura iz hrvatskog jezika. Novi ispiti iz hrvatskog jezika već se tiskaju, a maturanti će ih pisati 28. lipnja u 14 sati.

Novi test državne mature iz hrvatskog jezika maturanti će pisati 28. lipnja u 14 sati, a maturanti koji pišu ispit iz latinskog jezika pisat će ga 27. lipnja u devet sati. Za novi termin suglasnost je dalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a savjetovana je i Agencija za znanost i visoko obrazovanje, pa ne bi trebalo biti problema oko upisa.

Pročitajte i ovo Pripreme za maturu, ilustracija - 1 Veliki zaostaci Školu su završili, ali još se ne mogu opustiti: Ovo bi mogla biti jedna od najizazovnijih državnih matura Slika nije dostupna Čeka se novi datum Ministrica Divjak zatražila hitnu reakciju tijela oko propusta na državnoj maturi

Otkrila je to Ana Franić Božić iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, a objasnila je i kako je došlo do toga da maturanti splitske škole dobiju na klupe krivi ispit iz hrvatskog jezika.

Upravo Nacionalni centar čuva sve ispite za državnu maturu u strogo kontroliranim uvjetima.

Kada ih pošalju u škole tamo ih dočeka ispitni koordinator i školsko ispitno povjerenostvo, koji ih skeniraju i pohrane u sefove.  

"Na dan provedbe ispita, dakle danas, u Obrtnoj tehničkoj školi u Splitu ispitni koordinator i školsko ispitno povjerenstvo umjesto kutije na kojoj piše "Ispit iz hrvatskog jezika – Esej“ izvadili su kutiju na kojoj piše "Ispit iz hrvatskog jezika – Test" te su te testove podijelili učenicima na stol", kaže Franić Božić.

Ona dodaje da je došlo do greške zbog čega će se morati provesti istraga koja će pokazati tko je za to kriv.

U međuvremenu je već otišla u tisak druga inačica ovog testa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene