Zbog toga što su u splitskoj Obrtnoj tehničkoj školi podijeljeni krivi ispiti, odgođena je državna matura iz hrvatskog jezika. Novi ispiti iz hrvatskog jezika već se tiskaju, a maturanti će ih pisati 28. lipnja u 14 sati.


Novi test državne mature iz hrvatskog jezika maturanti će pisati 28. lipnja u 14 sati, a maturanti koji pišu ispit iz latinskog jezika pisat će ga 27. lipnja u devet sati. Za novi termin suglasnost je dalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a savjetovana je i Agencija za znanost i visoko obrazovanje, pa ne bi trebalo biti problema oko upisa.

Vezani članci Državna matura, ilustracija - 1 Ostavke u NCCVO-u: Dva člana Vijeća odstupila nakon što su učenicima na maturi naknadno dodavani bodovi Slika nije dostupna NOVI GAF DRŽAVNE MATURE: Čeka li nas kaos u školama?

Otkrila je to Ana Franić Božić iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, a objasnila je i kako je došlo do toga da maturanti splitske škole dobiju na klupe krivi ispit iz hrvatskog jezika.

Upravo Nacionalni centar čuva sve ispite za državnu maturu u strogo kontroliranim uvjetima.

Kada ih pošalju u škole tamo ih dočeka ispitni koordinator i školsko ispitno povjerenostvo, koji ih skeniraju i pohrane u sefove.  

"Na dan provedbe ispita, dakle danas, u Obrtnoj tehničkoj školi u Splitu ispitni koordinator i školsko ispitno povjerenstvo umjesto kutije na kojoj piše "Ispit iz hrvatskog jezika – Esej“ izvadili su kutiju na kojoj piše "Ispit iz hrvatskog jezika – Test" te su te testove podijelili učenicima na stol", kaže Franić Božić.

Ona dodaje da je došlo do greške zbog čega će se morati provesti istraga koja će pokazati tko je za to kriv.

U međuvremenu je već otišla u tisak druga inačica ovog testa.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju