Agenciju za hranu provela je veliko istraživanje o prehrambenim navikama Hrvata te otkrila da ugljikohidrata jedemo mnogo više od preporučene doze.
Pročitajte i ovo
oprez!
Povlači se mnogima omiljeni začin: Utvrđena povećana količina pesticida
I njihova djeca također
Usvojili lošu prehranu jer je jeftina
Naime, čak 53 posto dnevnog unosa kalorija prosječne građanke bazirano je na ugljikohidratima. Kod muškarca je broj nešto manji: radi se o 49 posto, a smatra se da bi je ta brojka trebala iznositi 30 posto.
Prehrambene navike Hrvata (Foto: Dnevnik.hr) - 5
Foto:
DNEVNIK.hr
Je li loša prehrana rezultat loših ekonomskih okolnosti?
Prosječni Hrvat ručak najčešće započinje juhom. Kada je u pitanju meso, najčešće se radi o svinjetini uz krumpir i salatu. Hrvatice pak najčešće jedu piletinu, a prilozi su uglavnom krumpir ili tjestenina. Proteine Hrvati unose uglavnom preko mesa, a riba se jede rijetko.
Prehrambene navike Hrvata (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Foto:
DNEVNIK.hr
"Ne trebamo jesti bakalar ili losos da bismo jeli zdravu ribu. Možemo jesti i srdele, naše autohtone ribe koje zapravo ne možemo naći nigdje u svijetu", rekla je nutricionistica Diana Gluhak Spajić.
U zemlji gdje je svaki peti stanovnik izložen riziku od siromaštva gleda se svaka kuna. U Sindikatu kažu da troškovi života rastu, a primanja ne, zbog čega građani štede svaku kunu.
"Došlo je do poskupljenja stanovanja upravo na razini energije, stanovanja i komunalija, pa su se sredstva s hrane preselila na plaćanje tih troškova", rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.
Prehrambene navike Hrvata (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Foto:
DNEVNIK.hr
"Trebali bismo jesti sezonsku hranu, ta je hrana jeftinija jer je na tržištu ima više", rekla je Gluhak Spajić.
Oko trećine Hrvata ima prekomjernu težinu
Istraživanje je otkrilo i neke zanimljivosti.
"Žene mnogo češće konzumiraju čokoladu u odnosu na muškarce. Međutim, i jednima i drugima je na većoj učestalosti burek sa sirom", otkrila je dr. sc. Darija Sokolić, voditeljica istraživanja.
Zabrinjava da više od 34 posto Hrvata ima prekomjernu težinu, a 12 posto ih je pretilo.
"Sve što šuška, što se nalazi u nekakvim vrećicama, bismo trebali izbaciti s jelovnika. Isto bismo trebali napraviti i s pekarskim proizvodima i svime što je prženo u dubokom ulju", zaključila je Gluhak Spajić.
Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.