Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Savjeti nutricionista

Provedeno veliko istraživanje o tome što Hrvati vole jesti i koliko često jedu

Prehrambene navike Hrvata (Foto: Dnevnik.hr) - 5
Prehrambene navike Hrvata (Foto: Dnevnik.hr) - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prehrambene navike Hrvata (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Prehrambene navike Hrvata (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr Prehrambene navike Hrvata (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Prehrambene navike Hrvata (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prehrambene navike Hrvata (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Prehrambene navike Hrvata (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Prehrambene navike Hrvata (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Prehrambene navike Hrvata (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Prehrambene navike Hrvata (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/5 >>
Već je poznato da su Hrvati poprilično visoko na ljestvici najdebljih u Europi. A što Hrvati vole jesti i koliko često jedu – zanimalo je Agenciju za hranu, pa je provela veliko istraživanje u cijeloj Hrvatskoj. Rezultati su vrlo zanimljivi.

Agenciju za hranu provela je veliko istraživanje o prehrambenim navikama Hrvata te otkrila da ugljikohidrata jedemo mnogo više od preporučene doze.

Pročitajte i ovo Povlači se dimljena kobasica Bakterija Listeria Povlači se suhomesnati proizvod, provjerite jeste li ga kupili Mladi luk Sve skuplja Koliko će koštati ovogodišnja uskrsna košarica? "Kad preračunam u kune, to je puno. Ali tko voli, nek' izvoli"

Naime, čak 53 posto dnevnog unosa kalorija prosječne građanke bazirano je na ugljikohidratima. Kod muškarca je broj nešto manji: radi se o 49 posto, a smatra se da bi je ta brojka trebala iznositi 30 posto.

Prehrambene navike Hrvata (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Prehrambene navike Hrvata (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr

Je li loša prehrana rezultat loših ekonomskih okolnosti?

Prosječni Hrvat ručak najčešće započinje juhom. Kada je u pitanju meso, najčešće se radi o svinjetini uz krumpir i salatu. Hrvatice pak najčešće jedu piletinu, a prilozi su uglavnom krumpir ili tjestenina. Proteine Hrvati unose uglavnom preko mesa, a riba se jede rijetko.

Prehrambene navike Hrvata (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Prehrambene navike Hrvata (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

"Ne trebamo jesti bakalar ili losos da bismo jeli zdravu ribu. Možemo jesti i srdele, naše autohtone ribe koje zapravo ne možemo naći nigdje u svijetu", rekla je nutricionistica Diana Gluhak Spajić.

U zemlji gdje je svaki peti stanovnik izložen riziku od siromaštva gleda se svaka kuna. U Sindikatu kažu da troškovi života rastu, a primanja ne, zbog čega građani štede svaku kunu.

"Došlo je do poskupljenja stanovanja upravo na razini energije, stanovanja i komunalija, pa su se sredstva s hrane preselila na plaćanje tih troškova", rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Prehrambene navike Hrvata (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Prehrambene navike Hrvata (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

 

"Trebali bismo jesti sezonsku hranu, ta je hrana jeftinija jer je na tržištu ima više", rekla je Gluhak Spajić.

Oko trećine Hrvata ima prekomjernu težinu

Istraživanje je otkrilo i neke zanimljivosti.

"Žene mnogo češće konzumiraju čokoladu u odnosu na muškarce. Međutim, i jednima i drugima je na većoj učestalosti burek sa sirom", otkrila je dr. sc. Darija Sokolić, voditeljica istraživanja.

Zabrinjava da više od 34 posto Hrvata ima prekomjernu težinu, a 12 posto ih je pretilo.

"Sve što šuška, što se nalazi u nekakvim vrećicama, bismo trebali izbaciti s jelovnika. Isto bismo trebali napraviti i s pekarskim proizvodima i svime što je prženo u dubokom ulju", zaključila je Gluhak Spajić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene