Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjereno

Znate li koje Hrvatice imaju najveće bokove, a koje grudi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekako vam se čini da je svaka nova generacija sve viša, veća, s većim brojem cipela? Istraživanje provedeno na gotovo 31.000 Hrvata to je i potvrdilo, a mi ćemo vam otkriti koliko su prosječni Hrvati narasli i udebljali se u posljednjih pedeset godina.

1962. kada je provedeno posljednje antropometrijsko istraživanje u bivšoj državi, prosječna je žena bila je visoka 161 centimetar, teška 63 kilograma i trebale su joj cipele broj 36. Današnje žene narasle su dva centimetara, udebljale se pet kilograma i nose cipele broj 39, a rastemo i dalje. „Već od 14 godina ima djevojčica koje imaju stopala 42, 43 čak.“ kaže prodavačica Irena Šviglin Mačković. No najviše su se proširile u struku, čak 12 centimetara!

Pročitajte i ovo Provjereno: iznajmljivanje ilegalnih objekata - 3 Donosi Provjereno Načelnik iznajmljuje ilegalne objekte na koje je potrošio desetke tisuća eura i mrtav hladan tvrdi: "Pa pola je Hrvatske ilegalno izgrađeno" Provjereno: Mateo Holjevac - 8 Donosi Provjereno Mateo je ostvario snove: "On tu ne želi stati, pripremamo se za Olimpijske igre"

>> I OVO pomaže u borbi s kilogramima

Razlog zbog kojeg smo sve veći kažu stručnjaci jednostavan je. Živimo u boljim uvjetima i bolje se hranimo, a to bitno utječe na naš razvoj. Tako je primjerice za Drugog svjetskog rata u Francuskoj i Belgiji zabilježen trend kasnijeg ulaska djece u pubertet, sve zbog oskudne prehrane i loših životnih uvjeta.

Danas uglavnom živimo u izobilju, ali bebe poput Alema i dalje su rijetkost. Rođen je prirodnim putem i ima, pazite sad, 6050 grama i 66 centimetara duljine. Sve samo ne mali. „Kakav mali!? Rekle su mi babice u rodilištu da njemu ne treba korpa za nošenje nego torba za školu.“ kaže majka Elvira Mulavdić. Samo tri dana nakon rođenja dospio je čak do BBC-a jer prosječno je novorođenče teško 3500 grama i dugo 51 centimetar.

A prosječan je Hrvat visok tek 176 centimetara. Malo ili ne, po tome smo u svjetskom prosjeku. Najviši su Nizozemci. Čak 181 centimetar. Ispred nas su i Danci, Finci, Norvežani, Šveđani, Česi, ali i Slovenci. No u prosjeku smo viši od Srba, Amerikanaca, Engleza, Rusa, Mađara... Predviđanja kažu, rast ćemo i dalje pa će 2050. prosječna Hrvatica biti visoka 166 centimetara i teška 71 kilogram. Muškarci će narasti do 180 centimetara i težiti 82 kilograma.

Istraživanje je između ostaloga pokazalo da najviše Hrvatice žive u Dalmaciji, da Ličanke imaju najveće grudi, a žene iz Koprivnice najšire bokove.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene