Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Djelomično cijepljen

Ospice u Splitu: 35-godišnji Šveđanin porijeklom iz BiH na kućnoj njezi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šveđanin (35), inače porijeklom iz BiH, zatražio je liječničku pomoć u ponedjeljak u splitskoj bolnici zbog ospica koje su mu naposljetku i utvrđene, no u blažem obliku, te se već pet dana nalazi na kućnoj njezi.

Predstojnik Klinike za infektologiju splitskog KBC-a Boris Lukšić u petak je Hini potvrdio kako se još prije pet dana na njihov hitni prijem javio muškarac sa sumnjom na ospice, kojega nakon učinjenih pretraga i utvrđene bolesti nisu hospitalizirali, već su ga uputili na kućnu njegu. "Nakon što je muškarac zatražio pomoć u bolnici posumnjali smo da bi se moglo raditi o ospicama. Napravili smo sve pretrage, od urina i krvi do brisa na virus morbila, nakon čega je utvrđeno da su uzorci pozitivni. To nam je prvi slučaj ospica ove godine u bolnici", rekao je Lukšić.

"Pacijent je dobrog općeg stanja, stavljen je pod kućni nadzor, o svemu je obaviještena Epidemiološka služba i naš bolnički epidemiolog, a poduzete su i sve potrebne mjere po naputku koje se trebaju odraditi. Gospodin s ospicama je već bio na jednoj kontroli", dodao je Lukšić i naglasio kako se radi o blažoj kliničkoj slici ospica.

"U Split je došao već u inkubaciji, zarazio se najvjerojatnije u BiH. Sve je pod kontrolom, kontakti su evidentirani, provjeren je cjepni status i sve koje je trebalo cijepiti cijepljeni su. On je djelomično cijepljen, klinička slika u takvim situacijama lakša je kada je osoba primila dio cjepiva. Možemo očekivati ovakvih situacija, turistička je sezona u tijeku i dolaze nam ljudi iz cijelog svijeta", kazao je dr Ivo Petrić, šef službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo u Splitu za Radio Dalmaciju.

Neslužbeno se doznaje kako je Šveđanin desetak dana prije dolaska u Hrvatsku boravio u Bosanskoj Dubici u Republici Srpskoj, gdje je bio u kontaktu s osobom koja je također imala temperaturu i osip. Sada se 35- godišnjak nalazi na širem trogirskom području.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) u četvrtak su izvijestili da je do 5. srpnja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji potvrđeno sedamnaest oboljelih od ospica (16 laboratorijski potvrđenih i jedan bez laboratorijske potvrde, klinički i epidemiloški kompatibilan). Petnaestero oboljelih su epidemiološki povezani s prvim bolesnikom koji se najvjerojatnije zarazio na Kosovu, a jedan se bolesnik najvjerojatnije zarazio u Francuskoj.

Pročitajte i ovo Motociklist naletio na pješaka Vozači, oprez! Prometna nesreća u Splitu: Ima ozlijeđenih, dio ceste zatvoren za sav promet Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici

Većina oboljelih su odrasle osobe, a četvero oboljelih je mlađe od pet godina starosti.

Prvi potvrđeni bolesnik u Dubrovačko-neretvanskoj županiji obolio je 19. svibnja, a zadnji bolesnik kod kojeg je bolest laboratorijski potvrđena je obolio 15. lipnja, kažu u HZJZ-u. Navode i kako su ospice prije nekoliko dana potvrđene u Splitsko-dalmatinskoj županiji, dok je kod jedne pacijentice iz Zadarske županije postavljena sumnja na ospice i ona je u obradi. U oba se slučaja najvjerojatnije radi o zaražavanju u inozemstvu (tzv. importirane ospice). (HINA)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene