Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće pravobraniteljice

Osobe s invaliditetom nezadovoljne sustavom socijalne skrbi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osobe s invaliditetom u Hrvatskoj najviše su nezadovoljne ostvarivanjem prava iz područja socijalne skrbi i mirovinskog osiguranja, a taj sustav ocjenjuju birokratiziranim i u njega nemaju povjerenja, izjavila je danas u Hrvatskom saboru pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

Podnoseći zastupnicima Izvješće o radu njezina Ureda u drugoj polovici prošle godine, pravobraniteljica je kazala kako je Ured zaprimio ukupno 256 podnesaka, od kojih je kao predmete otvorio njih 185. Najviše ih se odnosi na nezadovoljstvo mirovinskim i sustavom socijalne skrbi, pristupačnosti, te problematikom rada i zapošljavanja. Kao jedan od najznačajnijih problema s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom naznačena je sporost prilagođavanja njihovim potrebama postojećih građevina, javnih prostora, stambeno-poslovnih prostora, obrazovnih ustanova i kulturnih institucija (arhitektonske barijere).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna prilagodba, ne diskriminacija Nakon objave DNEVNIK.hr-a reagirala i pravobraniteljica: "Odbijanje pričešćivanja autističnog dječaka je grubo kršenje prava" Provjereno: Invaliditet ih nije zaustavio - 11 donosi provjereno Ni invaliditet ih nije zaustavio. Oni su uspješni sportaši, uporni, sretni i pomažu drugima: "Sve je u glavi"

Zbog predrasuda poslodavaca nemaju prilike pokazati svoje potencijale

Nezadovoljstvo izražavaju i manjkom socijalne uključenosti kroz slabu komunikaciju, zatim nedovoljnom zdravstvenom zaštitom, a žale se i na sustav obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju zbog zastarjelih i neprilagođenih udžbenika i nastavnih programa. Također osobe s invaliditetom nezadovoljstvo izražavaju provedbom programa njihova zapošljavanja, upozoravajući da zbog predrasuda poslodavaca nemaju ni prilike pokazati svoje potencijale. Anka Slonjšak izvijestila je da se više osoba s invaliditetom, uglavnom žene, žale i na izloženost psihičkom zlostavljanju i omalovažavanju od članova obitelji.

Saborski klubovi dali podršku radu pravobraniteljice

Klubovi su u raspravi istaknuli da je lani ustanovljen Ured za osobe s invaliditetom pokazao da se odmah aktivno uključio u problematiku rješavanja potreba s invaliditetom, te da je, što su posebno pohvalili, kvalitetnim odnosom s medijima ta pitanja podigao na višu razinu.

'Iz izvješća je vidljivo da se Ured nije bavio sam sobom, nego odnosima s javnošću, što je jako važno', rekao je Goran Beus Richembergh (HNS), naglasivši važnost približavanja problematike osobe s invaliditetom prema za to nadležnim tijelima te društvu uopće. Bitnim je ocijenio i snaženje komunikacije s udrugama te državnim i lokalnim institucijama koje trebaju skrbiti o osobama s invaliditetom, te pozvao Vladu da, kada priprema zakone i druge propise, izravno surađuje s Uredom.

'Eppur si muove - ipak se kreće', poručila je Vesna Škulić (SDP), istaknuvši da se stvari po pitanju položaja osoba s invaliditetom u Hrvatskoj kreću prema naprijed. No, upozorila je da se osobe s invaliditetom i dalje u društvu susreću sa predrasudama i mnogobrojnim ograničenjima, a nezadovoljstvo je izrazila time što su rebalansom proračuna smanjena izdvajanja za rad udruga.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene