Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neadekvatne plaže

Osobe s invaliditetom ne mogu birati gdje će se kupati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od Dalmacije do Istre veći gradovi imaju samo po jednu plažu prilagođenu osobama s invaliditetom. U Istri je to plaža u sklopu rovinjske bolnice.

Istra ima mnogo plaža namijenjenih osobama s invaliditetom, većina njih potpuno su beskorisne. 'Ima raznih rampa, ali to meni ne odgovara, jer su skliske, znači trebaju druga kolica, treba mi osoba koja će me doslovce prebaciti u vodu', rekla je Gordana Kuhar. Pulska plaža najbolji je primjer, zapušteni rukohvati s kojima bi osoba s distrofijom mišića morala sama izvući kolica, i u njih se premjestiti te se boriti sa skliskim betonom.

Pročitajte i ovo Ozljiede na moru - 6 Opreza nikad dosta Prekrasno i opasno more: Istražili smo koje su najčešće ozljede i bolesti na moru te kako ih i spriječiti Slika nije dostupna Produžena sezona VIDEO: U listopadu kao u kolovozu

'Plaže nemaju spasioce ni pomoćno osoblje'

'Ako ja osobno dođem sa svojim kolicima, ne mogu s njima u vodu, jer ih sol jednostavno nagriza', rekao je Davor Komar, predsjednik Društva distrofičara Istre. Takva bi kolica ubrzo bila za otpad. 'Na kraju krajeva i mokra su, ljudi dobiju rane po leđima i po stražnjici, po nogama', dodaje Komar. Plaže nemaju spasioce ni pomoćno osoblje, a uz to ih nitko ne održava. 'Osoba s mišićnom distrofijom ili svi teži hendikepi koji obuhvaćaju ruke, nemaju se gdje okupati osim u rovinjskoj bolnici', kaže Komar.

Potrebna liječnička potvrda

Na toj su plaži osobe s invaliditetom doista na godišnjem odmoru. Sadrži sve što takve osobe trebaju kako bi doista uživale u suncu i moru, ali za nju je potrebna liječnička potvrda. 'Naša je intencija da se prilagođena plaža uvede kao standard na plažama', rekla je Marica Mirić, koordinatiroca projekata zajednice SOIH. Sudeći po trenutačnoj situaciji još će puno vremena proći do trenutka kad će osoba s invaliditetom moći odabrati plažu i sama se uputiti na kupanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene