Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međunarodni dan osoba s invaliditetom

'Osobe s invaliditetom imaju iste potrebe kao i sve druge osobe'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor rekla je danas, na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, da je Vlada prošle godine u projekte provedbe Nacionalne strategije za osobe s invaliditetom utrošila gotovo 166 milijuna kuna.

Napominjući da u Hrvatskoj živi oko deset posto osoba s invaliditetom, Jadranka Kosor, koja je i predsjednica Vladina povjerenstva za osobe s invaliditetom, istaknula je da te osobe nisu osobe s posebnim potrebama, nego imaju potrebe kao i sve ostale osobe pa im treba omogućiti da ostvare svoje potrebe u svim razinama društvenog života.

Pročitajte i ovo Anđeli pred zatvaranjem: Traže pomoć - 4 Splitski Anđeli pred bankrotom Udruzi koja brine o djeci s poteškoćama u razvoju prijeti zatvaranje: Država im poslala dva dezinficijensa i paketić maski Slika nije dostupna JELENA VUKOVIĆ Svjetska i europska rekorderka na Međunarodni dan osoba s invaliditetom: "Život mi se preokrenuo za 360 stupnjeva..."

Naglasila je da je kroz pilot-projekt osobnog asistenta za osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta ove godine kroz 64 udruge bilo obuhvaćeno 338 osoba iz 19 županija. Uz to, ove godine je u taj projekt uloženo više od 15 milijuna kuna.

Najavila je da je na temelju evaluacije, koja je rađena s Uredom UN-ova programa za razvoj, ići u izradu zakona o osobnom asistentu. 'Najteži invalid bit će 'šef' osobnom asistentu i on mora činiti za njega ono što osoba s najtežim invaliditetom smatra da je u tom trenutku najvažnije', rekla je, dodajući kako se često događa da članovi obitelji 'pretjerano štite' mlade osobe s invaliditetom.

Jadranka Kosor je istaknula da je evaluacija pokazala veliko zadovoljstvo najtežih invalida radom osobnih asistenata. Dodala je da će budući zakon morati urediti vrlo čvrste kriterije 'tko, na koji način, koja institucija će o tome odlučivati i kako će invalid ostvarivati svoje pravo'. Potvrdila je da se na zakonu radi te nije mogla precizirati kada će on biti završen.

Pozvala je poslodavce da što više zapošljavaju osobe s invaliditetom, ocjenjujući da kod njih postoji neka vrsta predrasude prema zapošljavanju osobe s invaliditetom. 'Zbog toga je utemeljena posebna nagrada koje se dodjeljuje poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom bez ikakvih predrasuda', rekla je. Istaknula je da su prošle godine zaposlene 1423 osobe s invaliditetom.

Govoreći o projektu uklanjanja arhitektonskih barijera za invalide, potpredsjednica Vlade je istaknula da je u tijeku uklanjanje svih arhitektonskih barijera u svim državnim i javnim ustanovama. Ističući da je taj projekt dosad realiziran u 28 gradova, jednoj općini i pet županija, izrazila je nezadovoljstvo suradnjom pojednih gradova, županija i jedinica lokalne uprave i samouprave u njegovoj realizaciji. Najavila je da će se ići u kampanju prema raznim ustanovama da olakšaju pristup invalidima.

Govoreći o provedbi Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007. do 2015. godine, Jadranka Kosor je istaknula da je među najvažnijim projektima ove godine otvaranje Ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom te projekti osobnog asistenta i uklanjanje svih arhitektonskih barijera.

Uz to, na kulturnom području se dala potpora kazalištu slijepih i slabovidnih 'Novi život', prevodili su se udžbenici i knjige te sve velike nacionalne dokumente na Braillevu pismu.

Naglasila je da je Hrvatska bila treća zemlja na svijetu koja je potpisala UN-ovu Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom , a četvrta koja ju je ratificirala.

Na okruglom stolu, među ostalim, predstavljeno je izvješće o evaluaciji pilot-projekta osobnog asistenta te Nacrt prijedloga Zakona o osobnom asistentu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene